Jeugdzorg Nederland  |  Online lezen  |  Doorsturen  |  Aanmelden  |  Afmelden
Nieuwsflits
december 2020    |    nummer 283
Jeugdzorg Nederland
Nieuws
 
Landelijke compensatieregeling tweede coronagolf nodig
Het lukt jeugdzorgaanbieders niet om afspraken te maken met gemeenten over compensatie voor omzetverlies door de tweede coronagolf. De landelijke regeling continuïteitsbijdrage voor jeugdhulp die liep tot 1 juli 2020, moet daarom verlengd worden voor heel 2020. Dat stelt Jeugdzorg Nederland na een enquête onder haar leden. Bijna alle aanbieders die omzet verloren door de tweede coronagolf en aankloppen bij gemeenten, krijgen te horen dat die geen afspraken willen maken omdat er geen landelijke regeling meer is. Het ministerie verwijst aanbieders voor compensatie van omzetverlies in de tweede golf echter juist naar gemeenten voor lokale ‘maatwerkafspraken’. “En zo wordt de aanbieder van het kastje naar de muur gestuurd”, zegt Hans Spigt, voorzitter van Jeugdzorg Nederland. “Dat heeft ernstige gevolgen voor de zorgcontinuïteit nu en in de toekomst. We willen daarom zo snel mogelijk weer een landelijke regeling.”
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
 
Aantrekkelijke jeugdhulporganisatie zet kind centraal
Het belang van kinderen en jongeren centraal stellen is een van de belangrijkste ingrediënten om als aantrekkelijk werkgever in de jeugdhulp te worden gezien. Andere belangrijke factoren zijn het bespreken en ontwikkelen van ideeën, waardering en erkenning, een cultuur van vertrouwen en aandacht voor werkplezier. Dat blijkt uit het vandaag gepubliceerde onderzoek ‘Ingrediënten voor aantrekkelijke organisaties in jeugdhulp’ van ‘Jeugdhulp. Alles in het werk’. 
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
 
Ernstige zorgen om jeugdzorg in Zeeland
Jeugdzorg Nederland maakt zich zorgen over de kwaliteit en continuïteit van zorg in Zeeland, nu het contract met jeugdbeschermingsorganisatie Intervence per 1 januari is opgezegd zonder dat precies duidelijk is wat er met de gezinnen gaat gebeuren. Dat schrijft NRC op basis van een brief die Jeugdzorg Nederland vorige maand naar de Zeeuwse wethouders stuurde.
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
 
Jaarrapport Jeugdmonitor: aantal jongeren met jeugdhulp toegenomen sinds 2015
Het aantal jongeren dat jeugdzorg ontving is tussen 2015 en 2019 toegenomen. In 2019 ontvingen 443 duizend jongeren, oftewel 10 procent van alle jongeren tot 23 jaar jeugdzorg. In 2015 was dit 8,5 procent. Dat staat in het CBS Jaarrapport Landelijke Jeugdmonitor 2020 dat maandag verscheen. Met name het aantal jongeren met jeugdhulp is sinds 2015 toegenomen. Oorzaak van de toename was dat jongeren langer jeugdhulp ontvingen. Uit de nieuwe voorlopige cijfers over de eerste helft van 2020 blijkt dat het aantal jongeren met jeugdzorg iets lijkt af te nemen. 
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
 
opinie
De jeugdzorg is ten prooi gevallen aan toezichtwaanzin
De jeugdzorg heeft te maken met een overkill aan toezicht. Dat kost veel geld en levert nauwelijks iets op. Dat schrijft Arno Lelieveld, bestuurder bij jeugdbescherming Gelderland in een opiniestuk in Trouw. Lelieveld zegt dat er misschien wel meer geld wordt uitgegeven aan toezicht en aanverwante activiteiten dan aan het werk in de jeugdzorg en dat moet volgens hem stoppen. "Gewoon door ons gezond verstand te gebruiken. De meeste toezichthouders weten goed wat ze zouden willen voor hun eigen kinderen, als zij niet meer voor hen zouden kunnen zorgen: liefdevolle aandacht en ontwikkelkansen. Laten we dáár onze aandacht op richten en de mensen wier werk dat is, faciliteren, inspireren en aanmoedigen."
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
 
Rutgers zegt #TotHier met nieuwe campagne tegen seksueel geweld
Betere seksuele voorlichting op school en daarbuiten, betere opleidingen voor betrokken professionals en meer publiekscampagnes om de cultuur rond seks in Nederland te verbeteren. Dat zijn de speerpunten van de campagne #TotHier van Rutgers die dinsdag is gestart. Volgens kenniscentrum seksualiteit Rutgers komt seksueel geweld nog veel te vaak voor en is het tijd dat een nieuwe generatie opgroeit met respect voor elkaars grenzen en wensen, zodat minder mensen slachtoffer worden van seksueel geweld. Samen met slachtoffers, themaorganisaties, politieke jongerenorganisaties en vele anderen trekt Rutgers een grens. Rutgers wil, ook met het oog op de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021, de preventie van seksueel geweld hoog op de politieke agenda. Ton Coenen, directeur Rutgers: “Er gebeurt te weinig. De politiek is aan zet. De overheid moet veel meer investeren in betere seksuele voorlichting op school en daarbuiten, betere opleidingen voor betrokken professionals en meer publiekscampagnes om de cultuur rond seks in Nederland te verbeteren.”
 
Lees meer  >>
 
Kijk en Luistertip
 
podcast
'Elk perspectief en alle kennis telt'
Hulpverleners zijn niet alwetend als het om hulpverlenen gaat, ook al hebben ze ervoor doorgeleerd. Ervaringen van mensen zijn net zo goed bronnen van kennis. Het is daarnaast belangrijk om ieders perspectief mee te nemen. Oók het perspectief van kinderen en jongeren. Want zij worden nog te vaak overgeslagen. Dat zeggen Mohini Awadhpersad, ggz-agoog en ervaringsprofessional en Xavier Moonen, bijzonder hoogleraar gespecialiseerd in participatie en inclusie, in de zevende podcast van StroomOP.
 
Lees meer  >>
 
Leestip
 
gedicht
Sinterklaas namens ExpEx: bedankt hulpverleners!
Experienced Experts (ExpEx) schreven samen met Sinterklaas een gedicht om jeugdhulpverleners te bedanken en gaven daarin ook een boodschap mee: "Een liefdevolle jeugdzorg, dat is ons doel.
Dus we hopen dat er genoeg ruimte is voor jouw eigen gevoel.
En wat wij wensen voor de jeugdzorg in deze decembertijd,
dat is werken vanuit gelijkwaardigheid."
 
Lees meer  >>
versterkt de zorg voor jeugd