Jeugdzorg Nederland  |  Online lezen  |  Doorsturen  |  Aanmelden  |  Afmelden
Nieuwsflits
november 2020    |    nummer 282
Jeugdzorg Nederland
Nieuws
 
Tweede Kamer zet eindsprint in: 15 moties over jeugdzorg
Als staatssecretaris Blokhuis al dacht dat hij tot de verkiezingen van maart 2021 ‘op de winkel kon passen’ dan weet hij inmiddels beter. Tijdens het begrotingsdebat over jeugdzorg afgelopen maandag diende de Tweede Kamer maar liefst 15 moties en een amendement in. De Kamerleden zijn nog niet klaar met het dossier jeugdzorg en willen op flink wat terreinen voor de verkiezingen concrete resultaten van staatssecretaris Blokhuis en minister Dekker zien.
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
 
Coronacrisis brengt kloof in levensgeluk Nederlandse kinderen in beeld
De meeste Nederlandse kinderen blijken zeer gelukkig, ook in tijden van corona. Kinderen die zonder grote problemen opgroeien geven hun leven gemiddeld een 8,3. Kinderen die opgroeien in een moeilijke situatie geven hun leven veel lagere cijfers. In gesloten instellingen geven kinderen hun leven 'slechts' een 5,6. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Als je het ons vraagt’ dat elke twee jaar door de Kinderombudsman wordt uitgevoerd. In het onderzoek, waaraan bijna 2000 kinderen en jongeren van 8 tot 18 jaar deelnamen, konden zij aangeven hoe gelukkig ze zijn, maar ook wat ze belangrijk vinden bij een nieuwe lockdown en hoe de maatregen hen getroffen hebben. Volgens Kinderombudsvrouw Magrite Kalverboer zijn de problemen voor kinderen die in een gesloten instelling leven of voor kinderen die worden geconfronteerd met geweld thuis zijn vaak zo groot, dat ze op een bijna onoverbrugbare achterstand komen en worden hun ontwikkelingskansen bedreigd. De Kinderombudsman doet in het onderzoek verschillende aanbevelingen waarmee hun kwaliteit van leven kan worden aangepakt.
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
 
opinie
’Op ploetertocht binnen de gespecialiseerde jeugdzorg’
“Veel van de jongeren en hun ouders die met jeugdzorg te maken krijgen, zijn de grip kwijt en hebben een probleem. Niet eens een vraag, laat staan een perspectief. Mijn antwoord is dan vaak: de beste manier om je toekomst te voorspellen, is om hem zelf te creëren. Als je bijvoorbeeld piloot zou willen worden, wat heb je dan nodig?” Dat schrijft Hans du Prie, bestuurder IHUB in een opiniestuk in Binnenlands Bestuur. Du Prie: “We moeten kwetsbare jongeren sneller en beter helpen. En juist daarom laat ik me niet uit het veld slaan. Ik hoop juist dat die zoektocht, plus alle aandacht voor de specialistische jeugdzorg, de hulpverleners en professionals nog meer stimuleert om zich hiervoor in te zetten.”
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
 
Regiecentrum kleurt oranje tijdens campagne ‘Orange the World'
Wereldwijd krijgt een op de drie vrouwen te maken met geweld. Met de internationale campagne ‘Orange the World’ wordt van 25 november tot en met 10 december aandacht gevraagd voor geweld tegen vrouwen en meisjes. Dit gebeurt door gebouwen oranje te laten kleuren. Oranje staat voor dageraad en zonsopgang; voor een hoopvolle; geweldloze toekomst voor meisjes en vrouwen. Ook in Friesland en Leeuwarden kleuren diverse gebouwen oranje en vraagt het Regiecentrum Bescherming en Veiligheid extra aandacht voor de chat van Veilig Thuis. Op de site van veiligthuisfriesland.nl kunnen mensen anoniem om hulp en advies vragen. Niet alleen voor zichzelf, maar ook als er zorgen zijn om een ander. Het blijkt namelijk dat slechts 40% van de vrouwen een bekende of een organisatie inlicht over wat er is gebeurd. Ook weten slachtoffers vaak niet waar ze terecht kunnen, schamen ze zich of zijn ze bang dat ze niet serieus worden genomen.
 
Lees meer  >>
 
Leestip
 
Online magazine congres ‘Hoe voorkomen we geweld in de jeugdzorg’?
In 2019 deed Commissie De Winter een aantal aanbevelingen om geweld in de jeugdzorg te voorkomen. Wat is er inmiddels gedaan? En hoe kunnen we leren van wat slachtoffers hebben meegemaakt? Daarover ging het online vierdaags congres ‘Een jaar na Commissie De Winter – Voorkomen van geweld in de jeugdzorg’ in november 2020. Het congres werd georganiseerd door de Branches Gespecialiseerde Zorg voor Jeugd - de samenwerking van Jeugdzorg Nederland, de Nederlandse ggz, VGN en VOBC -, Nidos en de Rijksoverheid.

Van het congres is een online magazine gemaakt. Dit magazine is vooral bedoeld om binnen organisaties het gesprek over geweld met collega’s, leidinggevenden en zeker ook met cliënten te blijven voeren.
 
Lees meer  >>
 
Kijk en Luistertip
 
luistertip
'Kinderen en ouders behandel je samen’
Het heeft zelden zin om kinderen los van hun ouders te behandelen’, want kinderen met problemen hebben vaak ouders die ook hulp kunnen gebruiken. Samen en gelijktijdig behandelen, dus. Zo mogelijk thuis, zo nodig in een instelling. Dat zeggen Femy Wanders-Mulder, klinisch psycholoog en behandelaar bij Accare en Jessica Vervoort-Schel, orthopedagoog-generalist bij Koraal en onderzoeker in de zesde podcast van StroomOP.

De vijfde podcast ‘Elk kind verdient een thuis’ stond vorige week niet in de Nieuwsflits maar is hier alsnog te beluisteren.
 
Lees meer  >>
 
bijeenkomsten
 
Online workshop 15 december
'Veerkrachtig samenwerken in jeugdzorg'
Als team duurzaam veerkrachtig samenwerken en inzicht krijgen in werkzame en belemmerende patronen in de samenwerking. Daarover organiseert Jeugdzorg Werkt! op 15 december de workshop ‘Veerkrachtig Samenwerken in jeugdzorg’. De workshop is bedoeld voor jeugdzorgprofessionals die in teams werken en die graag willen weten wat bijdraagt aan plezierig samenwerken. De gratis online workshop wordt begeleid door Arjella van Scheppingen, organisatieadviseur en oprichter van de Elastiekfabriek.
 
Lees meer  >>
versterkt de zorg voor jeugd