Jeugdzorg Nederland  |  Online lezen  |  Doorsturen  |  Aanmelden  |  Afmelden
Nieuwsflits
25 mei 2018    |    nummer 186
Jeugdzorg Nederland
Nieuws
 
interview
’Werkgevers ook verantwoordelijk voor jeugdzorg’ 
Werkgevers kunnen jongeren in de jeugdzorg helpen door ze een baan of stage aan te bieden en ze nog een paar jaar begeleiding te geven zodra ze 18 worden. Dat zegt Hans Spigt,voorzitter van Jeugdzorg Nederland, in een interview in het opinieblad Forum van VNO NCW. Volgens Spigt hebben jongeren die onder jeugdzorg vallen meer moeite zich te ontwikkelen tot volwassenen die een maatschappelijke bijdrage leveren. Spigt zegt dat als zij geen werk hebben ze te afhankelijk worden van een uitkering. Hij roept daarom werkgevers op om met collega's kringen te vormen rond de jeugdhulpinstellingen in hun regio, en werk of stages aan te bieden. Werkgevers met beschikbare banen kunnen dan contact opnemen met een jeugdhulporganisatie in de buurt of met de gemeente.
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
 
Kabinet komt met actieplan tegen regeldruk in de zorg 
'We zijn niet het eerste kabinet dat iets aan de regeldruk wil doen, maar zo concreet en omvangrijk als wij het aanpakken is nog niet eerder voorgekomen,' aldus minister Hugo de Jonge in een artikel in de Volkskrant waarin hij, staatssecretaris Paul Blokhuis en minister Bruno Bruins het actieplan '(ont)regel de zorg' toelichten. De drie bewindslieden staan 'schouder aan schouder' als het gaat om de strijd tegen 'onzinnige regels' in de zorg die de werkdruk van zorgverleners verhogen en hun werkplezier 'verpesten'.

In het actieplan staan ook de doelstellingen voor het Sociaal Domein (WMO 2015 en Jeugdwet). Dit zijn het verder terugdringen van de vermijdbare regeldruk bij aanbieders; minder mensen in de backoffice, meer professionals aan het werk met cliënten. En het aanpakken van de regeldruk op de werkvloer; meer tijd voor jeugdhulp en maatschappelijke ondersteuning en minder registratie en administratie voor de professional.

Komende woensdag is er in de Tweede Kamer een verzameloverleg over o.a. administratieve lasten in de zorg. Jeugdzorg Nederland schreef samen met de andere jeugdbranches een brief aan de Kamerleden, waarin ze aandacht (en oplossingen) vraagt voor de grootste knelpunten.
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
 
Inspecties pleiten voor oplossingen knelpunten Jeugdwet
Er moeten oplossingen komen voor een aantal knelpunten in de Jeugdwet. Dat zeggen de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd i.o.en de inspectie Justitie en Veiligheid in een zogenoemd signalement aan de ministers van VWS en JenV. De inspecties pleiten voor een meldplicht voor nieuwe jeugdaanbieders. Bovendien moet er een duidelijke definitie komen van 'jeugdhulpaanbieder' in sommige gemeentelijke samenwerkingsvormen. Volgens de inspecties zou er ook een meld- en vergewisplicht van slecht functionerende jeugdhulpverleners moeten komen en zou er een ander (wettelijk) pakket aan kwaliteitseisen voor kleine jeugdhulpaanbieders moeten gelden.
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
 
‘Geen loverboy maar mensenhandelaar’ 
"We willen van de term loverboy af. Het zijn mensenhandelaren," aldus Esmee Huijps, specialist mensenhandel bij de politie, in een dit weekend verschenen artikel in het AD. Elk jaar vallen bijna 1400 minderjarige slachtoffers ten prooi aan loverboys. Volgens Huijps en haar collega Marijke van Overveld is het profiel van de daders veranderd. De loverboy is niet meer de knappe jongen die bij school staat om een kwetsbaar meisje te verleiden om haar vervolgens de prostitutie in te trekken. Het zijn gewetenloze mensenhandelaren die snel overgaan tot afpersing, uitbuiting en misbruik van minderjarigen, zo schrijft het AD. In het artikel in het AD vertellen politie, hulpverleners en specialisten op het gebied van loverboys, waaronder Watch Nederland, over de onthutsende en soms gewelddadige werkwijze van dit 'nieuwe type loverboy', voor wie snel geld verdienen en macht het belangrijkst zijn.
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
 
Jeugdhulporganisatie Spirit blij met eerste Roze Loper in jeugdzorg 
Spirit uit Amsterdam kreeg onlangs als eerste jeugdhulporganisatie in Nederland de Roze Loper uitgereikt. De Roze Loper is hét certificaat voor woonzorg-, thuiszorg- en welzijnsinstellingen die aandacht besteden aan seksuele diversiteit bij cliënten en professionals en een initiatief van Roze50+. Het samenwerkingsverband van ANBO en COC Nederland wil de sociale acceptatie van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en interseksuelen (LHBTI) in zorg- en welzijnsinstellingen bevorderen. Spirit is blij met de erkenning en wil de hulp die zij biedt aan LHBTI-jongeren nog verder verbeteren en het hoge zelfmoordcijfer onder deze groep jongeren terugdringen.
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
 
opinie
‘Jihadkind onterechte woordkeuze voor onschuldige peuter’ 
In diverse media wordt steeds gesproken over jihadkinderen. Een woordkeuze die politieke besluitvorming kan beïnvloeden, zo stelt Lars Duursma in een opiniestuk in de NRC. Duursma, debatexpert en oprichter van trainingsbureau Debatrix, beschrijft op welke manier en waar de term jihadkind wordt gebruikt. De term blijkt vooral populair bij koppenmakers van een aantal landelijke dagbladen. Hij vindt de term onjuist want "dit ene woordje suggereert dat de kinderen vechten in een strijd, al kunnen ze amper lopen. Dat ze geloven in een ideologie, al kunnen ze amper praten,"  aldus Duursma. Volgens de laatste cijfers van de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) gaat het om zo'n 145 kinderen in strijdgebieden die de Nederlandse nationaliteit hebben of daarop aanspraak kunnen maken. Een deel van hen zit vast in kampen in Syrië en de meerderheid is jonger dan vier.
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
 
Bijna elfduizend jongeren raadpleegden vertrouwenspersoon in 2017  
In 2017 zochten 10.862 kinderen, jongeren en (pleeg)ouders die te maken hebben met jeugdhulp contact met een vertrouwenspersoon. Dat blijkt uit het jaarverslag van Advies en Klachtenbureau Jeugdhulpverlening (AKJ) dat vorige week werd gepubliceerd. Het aantal is ongeveer gelijk aan dat van vorig jaar. In het verslag staan verder de activiteiten van de vertrouwenspersonen, de meeste vragen en klachten van cliënten en de trends en knelpunten die het AKJ ziet in het jeugdhulpstelsel.
 
Lees meer  >>
versterkt de zorg voor jeugd