Jeugdzorg Nederland  |  Online lezen  |  Doorsturen  |  Aanmelden  |  Afmelden
Nieuwsflits
April 2018    |    nummer 182
Jeugdzorg Nederland
Nieuws
 
‘Haal Nederlandse kinderen terug uit Syrië’
Jeugdzorg Nederland steunt de oproep van Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer aan de Nederlandse overheid om alles in het werk te stellen kinderen van uitreizigers in Syrië op te halen. Voorzitter Hans Spigt: “Een Nederlands kind is een Nederlands kind. En die hebben we met elkaar te beschermen, ook over de landsgrenzen heen. Juist daar waar de situatie zo gevaarlijk is voor onze kinderen. Stap over de formaliteiten heen, doe wat nodig is en haal deze kinderen op. Zij hebben hier niet om gevraagd.” 
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
 
BGZJ deelt ambities minister: “Nu aan de slag!”
De Branches Gespecialiseerde Zorg voor Jeugd (BGZJ) onderschrijven in grote lijnen de ambities van minister De Jonge (VWS). De minister presenteerde afgelopen maandag zijn plannen in het programma Zorg voor Jeugd. De BGZJ, het samenwerkingsverband van Jeugdzorg Nederland, GGZ Nederland, VGN en VOBC, gaat nu graag snel aan de slag samen met alle andere partijen. Tegelijkertijd zullen de branches de minister en gemeenten constructief kritisch volgen bij de uitvoering van de aangekondigde maatregelen.
 
Lees meer  >>
 
bijeenkomsten
 
23 april, 10.00 - 15.00 uur
Rondetafelgesprek evaluatie Jeugdwet
Op maandag 23 april houdt de Tweede Kamer een rondetafelgesprek over de evaluatie van de Jeugdwet. Daarvoor zijn door de Tweede Kamer gericht mensen uit het veld benaderd. De branches zijn niet gevraagd aan het rondetafelgesprek deel te nemen, maar kregen wel het verzoek om schriftelijk inbreng te leveren. Ook de BGZJ, het samenwerkingsverband van Jeugdzorg Nederland, GGZ Nederland, VGN en VOBC heeft een gezamenlijk position paper ingediend dat door de aanwezigen wordt behandeld. Het rondetafelgesprek is a.s. maandag van 10.00 uur tot 15.00 uur live te volgen via deze link.
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
 
TSD: ‘gemeenten, maak budgetten flexibeler’
Hulpbehoevenden moeten veel moeite doen om de zorg te krijgen die ze nodig hebben omdat er schotten zitten tussen wetten en budgetten. Dat constateert het Toezicht Sociaal Domein (TSD) in het dinsdag verschenen jaaroverzicht 2017. De TSD, het samenwerkingsprogramma van vier Rijksinspecties op het sociaal domein: “Gemeenten kunnen hierin veel betekenen; bijvoorbeeld door budgetten flexibeler te maken. Dit kan door het aanbieden van één integraal budget wanneer iemand hulp nodig heeft vanuit verschillende wetten, of door een gezin met meerdere hulpvragers één budget te geven. Dit vergemakkelijkt het krijgen van de benodigde zorg en ondersteuning waar burgers behoefte aan hebben.” Dit advies sluit aan bij een oproep die Hans Spigt eerder deed aan gemeenten om te ontkokeren. 
 
Lees meer  >>
 
publicaties
 
Praktijkverhaal
Buurtteams MBO helpen elke student
In Utrecht werken buurtteams bij MBO-scholen op locatie. In De Utrechtse Internet Courant (DUIC) vertellen hulpverlener Merel en ervaringsdeskundige Laura over de voordelen die dat heeft.  Merel, gezinswerker van Lokalis en werkzaam in het buurtteam MBO: “Bij een buurtteam moet iemand met een hulpvraag in die specifieke wijk woonachtig zijn, maar de Buurtteams MBO helpen elke student, ongeacht hun woonplaats. “Wij kunnen dus direct op school helpen bij sociale en emotionele problemen”. Laura, 18 jaar en studente aan het ROC Midden-Nederland, vertelt hoe zij met hulp van het buurtteam in haar school weer op de goede weg zit.
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
 
Kijktip
'Buitenstebinnen'
In de Mensjesrechten-jeugddocumentaireserie                
‘Buitenstebinnen’ neemt Emma (15 jaar) de kijker mee in het hoofd en hart van een pubermeisje met gescheiden ouders. Net nu ze op het punt staat om Nederlands kampioen schieten te worden gaan haar ouders scheiden. In haar audio dagboek zet ze haar gevoelens op een rijtje en dat levert een verrassend inzicht op.

De documentaire is aanstaande zondag 22 april om 19.25 uur te zien op NPO3/Zapp. 
 
Lees meer  >>
versterkt de zorg voor jeugd