Jeugdzorg Nederland  |  Online lezen  |  Doorsturen  |  Aanmelden  |  Afmelden
Nieuwsflits
April 2018    |    nummer 181
Jeugdzorg Nederland
Nieuws
 
Landelijke aandacht voor depressie bij jongeren   
Drie op de tien jongeren voelt zich langere tijd depressief. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag. Hoogleraar psychoanalyse Paul Verhaeghe (Universiteit van Gent) is niet verbaasd over de uitkomst en zegt dat volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) depressie volksziekte nummer één wordt. “Onze individualistische maatschappij veroorzaakt depressies. Ook gaan jongeren gebukt onder de grote druk van de prestatiemaatschappij,” aldus Verhaege.

EenVandaag deed het onderzoek in het kader van de True Selfies weken. Tijdens deze weken wordt stilgestaan bij psychische problemen onder jongeren. Afgelopen maandag werd de Depressie Kennistest uitgezonden en dinsdag was de eerste aflevering van de BNN-Vara docu-serie True Selfie. In deze docu filmen acht jongeren met psychische problemen drie maanden hun eigen leven en delen hun kwetsbare momenten met de kijker. Eens per week gaan ze met elkaar in gesprek onder begeleiding van psycholoog Erik Jongman, werkzaam bij Spirit Jeugdhulp.
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
 
'Betere samenwerking nodig tussen ouder en pleegouder'
“Samenwerken is niet vanzelfsprekend in de pleegzorg. Het is ook lastig om je kwetsbaar op te stellen. Maar als je de rol van de ander kunt erkennen, elkaar niet bestrijdt, dan is de kans op succes vele malen groter.” Dat zegt pleegmoeder Eline Engelhart in Trouw. Ze houdt samen met gedragsdeskundige Gé Haans een pleidooi om de verstandhouding tussen ouders en pleegouders te verbeteren. Haans: “De belangrijkste wens van ouders is om betrokken te worden bij de opvoeding en bij besluiten. Laat iets horen met Moederdag, haal ze erbij tijdens het afzwemmen. En maak dat ze zich dan ook echt welkom voelen."  
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
 
Jeugdspecialist op school voorkomt zwaardere en duurdere zorg
Alle 45 basisscholen in Nijmegen zetten jeugdspecialisten in om psychische strubbelingen en gedragsproblemen bij kinderen zo snel en zo vroeg mogelijk te signaleren. Hierover schrijft De Gelderlander deze week. Jeugdspecialisten van Entrea Lindenhout en Pluryn observeren kinderen in de klas en trainen leerkrachten. Ook behandelen ze kinderen en helpen ze ouders met de opvoeding. Deze nieuwe aanpak ‘De school als Vindplaats’ is succesvol, zo blijkt uit een tussentijds rapport dat Entrea Lindenhout presenteerde aan de gemeente Nijmegen. Kinderen blijven op school en nog maar een handjevol kinderen wordt doorverwezen naar de gespecialiseerde jeugdzorg. 
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
 
Regio Alkmaar tevreden met definitieve jeugdhulptarieven
Gemeenten in de regio Alkmaar hebben de definitieve jeugdhulptarieven voor 2018 en 2019 vastgesteld. Hiermee is een einde gekomen aan de tarievenkwestie in de regio. In een artikel op Skipr.nl laten Jan Mesu, woordvoerder namens de regio Alkmaar en Mariëtte Vos-Lambooy, bestuurder bij Parlan Jeugdhulp weten blij te zijn met het eindresultaat. “Geen kind tussen wal en schip en met deze tarieven kunnen we weer een aantal jaren vooruit,” aldus Jan Mesu. Mariëtte Vos-Lambooy sluit zich hierbij aan: “De meeste tarieven sluiten nu beter aan op de kosten. Onze aandacht kan weer uit naar goede zorg en gezamenlijke ontwikkeling." 
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
 
Oproep in video
Het is nu (kwali)tijd voor het kind
Samen aan de slag om de jeugdzorg beter te maken. Die oproep deden Jeugdzorg Nederland, de vakbonden FNV en CNV en FBZ al in een brief aan alle gemeenteraden in Nederland. De partijen ontwikkelden ook een video waarin jeugdzorgwerkers Mascha, Hilly, Petra, Nico en Alice vertellen over de knelpunten in de praktijk.  
 
Lees meer  >>
 
bijeenkomsten
 
Maastricht – 26 april 2018
Openbare verdediging proefschrift Schematherapie  
Schematherapie helpt de oorsprong van gedragsproblemen te doorgronden en te veranderen.
De therapie is effectief gebleken voor vermindering van zowel gedragsproblemen als
persoonlijkheidsproblematiek bij jongeren in de JeugdzorgPlus van de O.G. Heldringstichting, zeker als de principes ook worden toegepast door de groepsleiding. Op deze manier worden jongeren geholpen weer op adequate wijze te functioneren in de maatschappij. Dat blijkt uit het proefschrift dat promovenda Marjolein van Wijk-Herbrink op 26 april verdedigt.

Van Wijk-Herbrink heeft haar proefschrift geschreven in opdracht van de CONRISQ Groep. Die heeft in de afgelopen jaren geïnvesteerd in wetenschappelijk onderzoek ten behoeve van zorgvernieuwing. De openbare verdediging is op 26 april om 12.00 uur in de Aula van de Universiteit Maastricht. 
 
Lees meer  >>
versterkt de zorg voor jeugd