Jeugdzorg Nederland  |  Online lezen  |  Doorsturen  |  Aanmelden  |  Afmelden
Nieuwsflits
April 2018    |    nummer 180
Jeugdzorg Nederland
Nieuws
 
debat kindermishandeling, huiselijk geweld en loverboyproblematiek
Minister wil "wezenlijk verschil" maken voor slachtoffers
Minister Hugo de Jonge (VWS) wil de komende jaren een "wezenlijk verschil" maken voor de slachtoffers van kindermishandeling en huiselijk geweld. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer voorafgaand aan het debat gisteren over kindermishandeling, huiselijk geweld en loverboyproblematiek. De minister werkt samen met collega Sander Dekker (Rechtsbescherming) en de VNG aan een gezamenlijk programma met concrete maatregelen. Dit programma wordt binnenkort aan de Kamer gestuurd.

Ook de hulpverlening aan slachtoffers van loverboys kwam tijdens het debat uitgebreid ter sprake. Kamerleden en ministers waren het erover eens dat gemeenten moeten investeren in kennis over loverboyproblematiek. Jeugdzorg Nederland schreef dat vorige week ook al in reactie op een rapport van de inspectie. 
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
 
Gemeenten maken zich zorgen over budget jeugdzorg
Een oplossing voor de korting van 8,8 miljoen euro. Dat hebben zestien gemeenten in Noordoost- Brabant in een brief gevraagd aan minister Hugo de Jonge (VWS). De korting op het regionale budget voor jeugdzorg door de invoering van een nieuw verdeelmodel moet volgens de gemeenten gecompenseerd worden om "de missie van de gemeenten niet in gevaar te brengen". In de brief zeggen de wethouders van de Brabantse gemeenten dat het objectief verdeelmodel en de Wet op de langdurige Zorg onvoorziene en onbedoelde gevolgen hebben op regionaal niveau. Hierdoor zouden de gemeenten de gevolgen van het rijksbeleid in 2019 niet meer kunnen opvangen.

Vorige week luidden ook Groningse gemeenten al de noodklok. De kosten voor jeugdzorg vallen daar 23,5 miljoen euro hoger uit dan was verwacht, schreef het Dagblad van het Noorden. De minister zei tijdens het Kamerdebat gisteren dat hij Brabantse gemeenten die zich zorgen maken over de budgetten jeugdzorg, gaat uitnodigen.
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
 
Oproep Kinderombudsvrouw aan gemeenteraadsleden:
"Betrek kinderen en jongeren"
“Kinderen en jongeren moeten meer betrokken worden bij de plannen en uitvoering van beleid in gemeenten. Ook moeten zij binnen de gemeenten een vast aanspreekpunt krijgen voor hulpvragen,” aldus Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer. Ze doet de oproep samen met tien landelijke jongerenorganisaties in een gezamenlijke brief aan de nieuwe gemeenteraadsleden in Nederland. In de brief staat wat de jongerenorganisaties belangrijk vinden en wat zij van de gemeenteraadsleden verwachten. Kalverboer hoopt dat de oproep de nieuwe raadsleden op weg helpt bij de invulling aan hun werk: “Gemeenteraadsleden zijn medeverantwoordelijk voor het beleid van gemeenten dat gaat over kinderen en jongeren. De stem van kinderen en jongeren mag en kan hierbij niet ontbreken.” 
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
 
Luistertip
Podcastserie 'Achter de jeugdbescherming'!
Jeugdbeschermers hebben in hun werk te maken met diverse ethische dilemma’s. Zo is het soms lastig te bepalen wat het beste is voor het kind als ouders tegenstrijdige verhalen vertellen. In een driedelige podcastserie, ontwikkeld door Jeugdbescherming Rotterdam Rijnmond en Zorgdragers, vertellen jeugdbeschermers over hun werkdilemma’s.  
 
Luister hier  >>
 
publicaties
 
praktijkverhaal
Misbruiktrauma verwerkt met schrijftherapie
De uit Syrië gevluchte Samira (vijf jaar) wordt in het azielzoekerscentrum (azc) in Nederland seksueel misbruikt door een andere azc-bewoner. Twee CLAS-therapeuten van jeugdzorgorganisatie De Rading vertellen hoe Samira en haar ouders dit trauma verwerkten met een intensieve gezinsbehandeling. 
 
Lees meer  >>
versterkt de zorg voor jeugd