Jeugdzorg Nederland  |  Online lezen  |  Doorsturen  |  Aanmelden  |  Afmelden
Nieuwsflits
Maart 2018    |    nummer 178
Jeugdzorg Nederland
Nieuws
 
Oproep aan nieuwe raadsleden
Gisteren waren gemeenteraadsverkiezingen in 335 gemeenten. Jeugdzorg Nederland feliciteert alle gekozen gemeenteraadsleden en wenst hen veel succes de komende vier jaar. Samen met de vakbonden hebben we een aantal (knel)punten in de jeugdzorg op papier gezet: we hopen dat de nieuwe raden het moment van de totstandkoming van een nieuw coalitieakkoord of raadsprogramma aangrijpen om deze knelpunten aan te pakken. 
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
 
"12-minners vergeten groep in de jeugdzorg"
Kinderen onder de twaalf krijgen in de jeugdzorg niet altijd de juiste behandeling en ondersteuning. Dat zegt Pluryn-directeur Lieke van Domburgh in Zorgvisie. Volgens Van Domburgh wordt te laat ingegrepen bij probleemgedrag van kinderen. “Dat kost de samenleving miljoenen.” En, zo vervolgt Van Domburgh: “Er is geen aanpak voor jonge kinderen met probleemgedrag.” Volgens Van Domburgh zien veel partijen wel de noodzaak van behandeling van 12-minners en willen ze wat doen, maar vaak gaan andere dingen voor. Een van de interventies die wel speciaal voor de behandeling van 12-minners is ontwikkeld, is ‘Stop Nu Ander Plan’. Dit SNAP-programma richt zich op kinderen tussen 6 en 12 jaar oud die dreigen het criminele pad op te gaan. De eerste onderzoeksresultaten naar SNAP in Nederland zijn veelbelovend, zo vertelt Van Domburgh. “Ze laten zien dat we in staat zijn hoog risico gezinnen in de interventie te krijgen en de gedragsproblemen van de kinderen te verminderen.”  
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
 
Tiny house biedt jongeren springplank naar zelfstandigheid
Jongeren kunnen nu ook in een tiny house wonen in de tuin van een gezinshuis. Daarmee zetten jongeren hun eerste stap naar zelfstandigheid. Het eerste tiny house in Jeugddorp De Glind is afgelopen zaterdag in gebruik genomen. Het nieuwe concept binnen de jeugdzorg is geschikt voor jongeren die vanuit een gezinshuis de eerste stap naar zelfstandigheid zetten. Met een eigen woonplek van 19m2 en altijd een gezinshuisouder in de buurt om op terug te vallen.Tiny houses zijn verplaatsbaar, energieneutraal en gasloos en dus helemaal van deze tijd. De gemeente Barneveld, waar Jeugddorp De Glind onder valt, steunt het initiatief van de Rudolphstichting en Intermetzo en wil het komende jaar meer huisjes plaatsen bij andere gezinshuizen. 
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
item 
Terugkijktips
Vijf dagen in een instelling verblijven waar je normaal niet komt. Dat deed presentator Beau van Erven Dorens de afgelopen maanden op verschillende plekken in Nederland. Onder andere in jeugdzorgplusinstelling ’t Anker in Harreveld.

Harreveld stond eerder deze week ook al in de spotlights bij EenVandaag. In een item op 17 maart vertelt Peter Houweling, directeur van Harreveld, hoe medewerkers er alles aan doen om de jongeren de motivatie te geven om de behandeling voort te zetten. Dat doen ze door jongeren het  gevoel te geven dat ze er mogen zijn en dat ze mogen leren van fouten. Bekijk hier de uitzending.

En nog een laatste terugkijktip: EenVandaag maakte dinsdag een item over pleegzorg.
 
 
publicaties
 
Praktijkverhaal
Gezinshuis bood Sanne rust en ruimte 
Sanne slaagde cum laude voor de Havo terwijl er ook een tijd was dat ze niet naar school ging. Het lukte haar dankzij haar enorme wilskracht en de rust die ze kreeg in het gezinshuis waar ze tijdelijk verbleef. 
 
Lees meer  >>
versterkt de zorg voor jeugd