Jeugdzorg Nederland  |  Online lezen  |  Doorsturen  |  Aanmelden  |  Afmelden
Nieuwsflits
maart 2018    |    nummer 177
Jeugdzorg Nederland
Nieuws
 
COLUMN ANNET VAN ZON
“Gemeenten, samenwerken gaat niet vanzelf!”
Over een kleine week zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Jeugdzorg Nederland laat in een serie columns weten waarop (nieuwe) gemeenteraadsleden volgens haar zouden moeten inzetten. Deze week nodigt Annet van Zon, bestuurslid Jeugdzorg Nederland, raadsleden uit om samen de wijkteams beter te maken. “Samenwerking ontstaat pas als partijen elkaar daadwerkelijk kunnen vinden. Daarin hebben gemeenten een sleutelrol: zij kunnen partijen (nog beter) bij elkaar te brengen. Te beginnen in de wijkteams.”
Twitter Linkedin
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
 
opinie van de voorzitter
“Laat gemeenten knelpunten in zorgsysteem zelf oplossen”
Gemeenten kunnen veel knelpunten in het zorgsysteem zelf oplossen. Dat zegt Hans Spigt, voorzitter Jeugdzorg Nederland, in een opinieartikel in Trouw. Als ze dat niet doen is ingrijpen van de landelijke politiek mogelijk, maar dit kost altijd veel tijd. Tijd die er niet is. Spigt roept gemeenten ook op om integraal of domein overstijgend te werken topprioriteit te maken. Zo kunnen problemen in gezinnen veel effectiever aangepakt worden: “Nieuwe raadsleden en toekomstige wethouders, laat deze kans niet liggen!”
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
 
Position papers Parlan bieden gemeenten houvast voor samenwerking
Jeugdhulpaanbieder Parlan wil nog meer de samenwerking aangaan met gemeenten in Noord-Holland voor de toekomst van de jeugd. Dat staat in een position paper die de aanbieder stuurde naar alle fracties in Noord-Holland met daarin zeven thema’s voor de uitvoering van jeugdhulp. Voor de thema’s die Parlan benoemt, integrale hulp, zorg waar kinderen zijn, veiligheid, bureaucratie, aantoonbare hulp, passend werk en de beschikbaarheid van specialistische hulp, zijn uitdagingen geformuleerd die de aanbieder samen met iedere gemeente afzonderlijk wil aangaan. 
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
 
Combinatie Jeugdzorg: Samen sterk voor jeugd!
‘Investeer in de toekomst van de jeugd,’ ‘sta sterk voor de meest kwetsbare kinderen’ en ‘kom op voor minder regeldruk.’ Dat zijn drie van de vijf punten waartoe Combinatie Jeugdzorg de huidige fractievoorzitters en de lijsttrekkers van de politieke partijen in 21 gemeenten in Zuidoost-Brabant oproept. De jeugdhulpaanbieder biedt zich aan als gesprekspartner van de nieuwe gemeenteraadsleden om zo samen sterk(er) voor jeugd te zijn. Ook brengt de aanbieder pleegzorg nog extra onder de aandacht. 
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
 
Aankomende raadsleden voorgelicht door Intervence
Aanstaande gemeenteraadsleden in Zeeland zijn nu (nog) beter op de hoogte van de dilemma’s binnen de Jeugdbescherming. Dat gaven ze aan na de drie bijeenkomsten die Stichting Intervence speciaal voor hen organiseerde. Tijdens deze voorlichtingen stonden verhalen van een ervaringsdeskundige in de jeugdbescherming centraal. Intervence hoopt dat aankomende raadsleden nu beter bekend zijn met de dagelijkse praktijk van jeugdbescherming.

Voor een vervolgbijeenkomst willen raadsleden meer inzicht hoe zij vanuit hun rol een bijdrage kunnen leveren aan het verbeteren van de jeugdbescherming.
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
 
TEKEN DE PETITIE
KwaliTIJD voor het kind
Werkgevers en werknemers in de jeugdzorg roepen gemeenteraadsleden op zich in te spannen voor kwaliTIJD voor het kind. De partijen wijzen in een petitie op de knelpunten in de jeugdzorg en roepen iedereen op om die te ondertekenen. 
 
Lees meer  >>
versterkt de zorg voor jeugd