Jeugdzorg Nederland  |  Online lezen  |  Doorsturen  |  Aanmelden  |  Afmelden
Nieuwsflits
5 september 2019    |    nummer 234
Jeugdzorg Nederland
Nieuws
 
Eerste staking ooit in jeugdzorg
Afgelopen maandag staakten duizenden jeugdzorgwerkers in Den Haag. Het was de eerste staking ooit in jeugdzorg. "Ik zie om mij heen collega's omvallen of het werkveld verlaten. En we moeten steeds harder werken", vertelt een van de jeugdzorgwerkers aan de NOS. Volgens de bonden FNV en CNV is er voor dit jaar 750 miljoen euro nodig om de tekorten in de jeugdzorg op te vangen. Ook willen de bonden 200 miljoen voor betere arbeidsvoorwaarden. Andere eisen zijn minder administratiedruk en een einde aan de 'inkoopwaanzin'. Minister Hugo de Jonge sprak de stakers toe en zei dat de problemen niet alleen met geld zijn op te lossen. 

Hans Spigt, voorzitter van Jeugdzorg Nederland stond in Den Haag op het podium. Hij legde in een column uit waarom. “Ik geloof oprecht dat alle partijen het beste willen voor onze jeugd en onze zorg, maar intenties alleen zijn allang niet meer voldoende," aldus Spigt.
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
 
Familieschool wil kinderen uit de armoede helpen
Amsterdam heeft 5,4 miljoen euro uitgetrokken voor een vierjarig project met familiescholen, zo meldt NPO Radio 1. Familiescholen bieden leerlingen, naast de reguliere lessen, een gezonde maaltijd, extra beweging en kunstzinnige- en culturele vorming. Het doel is om de talenten van kinderen in achterstandswijken verder te ontwikkelen. Tom Snelting, directeur van de Amsterdams basisschool Het Talent en een van de initiatiefnemers,  Hans Spekman, directeur van het Educatiefonds en Marlijn Oosterhof projectmanager bij SEZO maatschappelijke dienstverlening zijn enthousiast. Volgend jaar starten negen locaties als familieschool.
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
 
Koningin Máxima bezoekt jarige Kindertelefoon
De Kindertelefoon bestaat dit jaar veertig jaar. Vanwege dit jubileum kwam koningin Máxima vandaag op bezoek. Al veertig jaar kunnen kinderen elke dag gratis vertrouwelijke gesprekken voeren over onderwerpen die ze niet durven, kunnen of willen bespreken met mensen in hun omgeving. Koningin Máxima ging in gesprek met de jongerenraad en vrijwilligers van De Kindertelefoon. Volgens de jongeren zullen kinderen altijd behoefte houden aan persoonlijk en anoniem contact.

NOS maakte een reportage over veertig jaar De Kindertelefoon.
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
 
Campagne over gedwongen jongensprostitutie wint NRC Charity Award
De campagne over gedwongen jongensprostitutie van Fier, Sterk Huis en het Centrum Kinderhandel Mensenhandel (CMK) heeft vorige week de Vakjuryprijs van de NRC Charity Awards 2019 gewonnen. De campagne is ontwikkeld om de aandacht te vestigen op de verborgen wereld van gedwongen prostitutie en seksuele uitbuiting van minderjarige jongens. Volgens Fier, Sterk Huis en CMK is het voor velen nog onbekend dat er ook in Nederland minderjarige jongens worden aangeboden voor betaalde seks. De organisaties hopen dat slachtoffers door de campagne zien dat wat ze overkomt niet normaal is en hulp gaan zoeken.
 
Lees meer  >>
 
Oproep
 
Leergang Ambassadeur Jeugd 2020
Begin 2020 start de tweede leergang Ambassadeur Jeugd. De organiserende beroepsverenigingen BPSW, NVO en NIP zijn, na een succesvolle eerste leergang op zoek naar gedreven professionals in het jeugddomein. Professionals ontwikkelen zich tijdens de leergang tot ambassadeurs die kansen zien en benutten om het jeugddomein op de kaart te zetten. Aanmelden kan tot 1 november 2019.
 
Lees meer  >>
 
Praktijkverhaal
 
'Elke keer maar weer die tas inpakken en afscheid nemen'
Kim heeft in haar jonge leven al veel meegemaakt. Verslaafde ouders, het overlijden van haar vader, criminaliteit en wisselende woonplekken. Sinds haar negende woont Kim in een gezinshuis en heeft ze stappen gezet om zich verder te ontwikkelen. In dit praktijkverhaal vertellen haar gezinshuisouders hoe Kim door speltherapie weer ruimte in haar hoofd kreeg en hoe EMDR heeft bijdragen aan het verwerken van haar trauma.
 
Lees meer  >>
 
Kalender
 
12 sep
Webinar Alliantie Burgervoogdij
Meld je aan voor een van de gratis webinars in het najaar van 2019. Lees meer
23 sep t/m 10 okt
Regiobijeenkomsten voor gemeenten en zorgaanbieders 
Informatie- en verdiepingssessies over verschillende onderwerpen die grote impact hebben op gemeenten, zorgaanbieders en hun softwareleveranciers. Deelname is gratis. Inschrijven kan via de website van de VNG. Lees meer
versterkt de zorg voor jeugd