Jeugdzorg Nederland  |  Online lezen  |  Doorsturen  |  Aanmelden  |  Afmelden
Nieuwsflits
oktober 2020    |    nummer 276
Jeugdzorg Nederland
Nieuws
 
’Chat met Fier’ brengt honderden slachtoffers seksuele uitbuiting in beeld
De online hulpverleningstool ‘Chat met Fier’ bracht in 2019 bijna 300 slachtoffers van mensenhandel in beeld. In vrijwel alle gevallen ging het om slachtoffers die zelf contact zochten. Dat staat in het rapport ‘Onzichtbare slachtoffers van mensenhandel in 2019’ van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) dat dinsdag verscheen. Uit het rapport blijkt dat de slachtoffers vrijwel allemaal slachtoffer zijn van seksuele uitbuiting en dat de meerderheid minderjarige meisjes betreft, waarvan ruim een kwart jonger is dan 15 jaar. Ook wordt meer dan de helft al langer dan een jaar uitgebuit. Volgens Shamir Ceuleers, woordvoerder bij CKM, bieden de resultaten perspectief omdat deze meisjes tot de grootste en meest onzichtbare groep slachtoffers van mensenhandel in Nederland behoren. Ceuleers: “Volgens de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen is van deze 1.300 meisjes slechts 2 tot 3% zichtbaar. Met onze innovatieve aanpak en beperkte middelen lukte het ons om 12% van deze groep in beeld te krijgen en te ondersteunen. Een bescheiden, maar desondanks belangrijke stap in de goede richting.”
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
 
opinie
"Veel gemeenten hebben geen visie op jeugdzorg"
“Gemeenten moeten met meer visie hun jeugdzorgtaken inrichten. Nu hebben commerciële zorgaanbieders een voet tussen de deur zonder dat er zicht op kwaliteit is.” Dat stellen Bianca den Outer, strategisch adviseur in het sociaal domein en René Peters, Tweede Kamerlid voor het CDA en woordvoerder jeugdzorg in een opiniestuk in het AD. Peters en Den Outer: “De vraag naar ondersteuning is vrijwel oneindig. Daarom is begrenzing gewoon noodzakelijk. Ook hebben veel gemeenten tot honderden aanbieders gecontracteerd. Er valt iets te kiezen. Maar niet alles hoeft door professionals opgelost te worden en dat kan ook niet. En niet iedere zorgondernemer hoeft een contract bij de gemeente te krijgen. Op basis van een brede visie en gewenste maatschappelijke resultaten van de gemeente op wonen, inkomen, welzijn en zorg, kan een aantal goede partners worden gecontracteerd. Van daaruit kan men bouwen aan toegang en preventie. Nu is die visie er vaak niet, noemen we alles zorg en krijgt iedere zorgondernemer op voorhand ruim baan.”
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
 
regio
Convenant 'Twentse Monitor Jeugdbeschermingsketen' getekend
Minder en kortere inzet van kinderbeschermingsmaatregelen. Dat is het doel van het convenant ‘Twentse Monitor Jeugdbeschermingsketen.’ Het convenant is eind augustus getekend door alle betrokken partijen en het startpunt om knelpunten in de jeugdbeschermingsketen inzichtelijk te maken en aan te pakken. Claudio Bruggink, wethouder van de gemeente Hengelo: “We zijn trots dat we dit op Twents niveau kunnen organiseren en zo nog meer impact genereren voor onze Twentse jongeren en hun gezinnen. Dat we dit in korte tijd hebben weten vorm te geven, maakt ons – als regio – uniek. En slagvaardig!”
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
 
Week van de Pleegzorg start met toneelvoorstelling ‘Open Deuren’
De Week van de Pleegzorg trapt op 28 oktober af met de speciale toneelvoorstelling ‘Open Deuren.' De online voorstelling wordt geopend door Theaterdiva en pleegmoeder Karin Bloemen en laat in 30 minuten zien en voelen wat het pleegouderschap voor kinderen, ouders en pleegouders betekent. Na de voorstelling delen kinderen en pleegouders hun ervaringen en beantwoorden vragen. Belangstellenden kunnen de voorstelling via een live-stream bijwonen en met aspirant-pleegouders, pleegkinderen en pleegouders van gedachten wisselen.
 
Lees meer  >>
 
Leestip
 
'Grow It' app moet depressies bij jongeren helpen voorkomen
Een app die jongeren helpt om te gaan met sombere buien en tegenslag. Dat is de Grow It game-app. De app is in mei ontwikkeld vóór en dóór jongeren en was in eerste instantie bedoeld voor jongeren tussen 12 en 25 jaar met een hoog risico op een depressie. Vanwege corona werd de app omgebouwd "omdat alle jongeren tijdens de lockdown hulp konden gebruiken bij het versterken van hun veerkracht." Dat zeggen de bedenkers van de app, Manon Hilligers, hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie aan het Erasmus MC-Sophia en Loes Keijsers, universitair hoofddocent ontwikkelingspsychologie aan Tilburg University in NRC. In het artikel vertellen de onderzoekers over het idee achter de app en delen jongeren hun ervaringen. De onderzoekers analyseren vanaf de live-gang in mei, nu 30.000 vragenlijsten van 925 jongeren tussen de 12 en 25 jaar, met informatie over hoe ze zich voelen en hoe ze omgaan met stress.
 
Lees meer  >>
 
Praktijkverhaal
 
jeugdzorgprofessionals over die ene jongere
Volgens het boekje
Annechien Witteveen werkt bij Samen Veilig Midden- Nederland in Utrecht. Ze was ongeveer een half jaar jeugdbeschermer van Marco.

"Ik ging nog een paar keer naar het pleeggezin. Marco kwam snel aan in gewicht, kwam tot rust en ging beter presteren op school. Er was ook ruimte voor verdriet. Ik vertelde hem dat ik de ondertoezichtstelling moest overdragen aan iemand uit de provincie waar hij nu woonde, maar dat hij me altijd mocht opzoeken. Een half jaar later kwam er een vriendschapsverzoek via Facebook. Sindsdien liken we soms elkaars berichten."

Het verhaal van Annechien en Marco komt uit de serie 'Die ene jongere', waarin jeugdzorgprofessionals vertellen over die jongere die ze nooit vergeten zijn.
 
Lees meer  >>
versterkt de zorg voor jeugd