Jeugdzorg Nederland  |  Online lezen  |  Doorsturen  |  Aanmelden  |  Afmelden
Nieuwsflits
oktober 2020    |    nummer 275
Jeugdzorg Nederland
Nieuws
 
Onderzoek jeugdzorgtekorten: ‘geld van kabinet tot kind’
Hoe loopt de geldstroom van kabinet tot kind? Dat onderzoeken journalisten van Follow the Money in het dossier ‘Jeugdzorg in het rood’. Veel gemeenten beslissen zelf hoe zij hun jeugdzorgbudget besteden, maar hebben onvoldoende inzicht in de besteding van het budget. Zij onderschrijven de noodzaak van het onderzoek vanwege enorme tekorten op de begroting en noemen de snel stijgende kosten van de jeugdzorg als een van de hoofdoorzaken. Follow the Money is inmiddels met zo’n veertig gemeenten in gesprek over hun inkomsten en uitgaven op dit gebied. Acht gemeenten hebben vrijdag een ‘Wob-verzoek’ gekregen, waarmee ze hun volledige data-set kunnen overdragen aan Follow the Money. Het verzoek is volgens Follow the Money bedoeld om de juridische grenzen helder te krijgen.
 
Lees meer  >>
 
publicaties
 
AZW-onderzoek
Impact coronavirus op arbeidsmarkt Zorg en Welzijn
Het coronavirus heeft grote impact op alle werkenden in de sector Zorg en Welzijn, Jeugdzorg en Kinderopvang. Dat blijkt uit observatie-onderzoek van bureau Newcom, uitgevoerd in opdracht van het onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn (AZW). De observaties waren vooral gericht op de berichtgeving in media, discussies op social media en in fora. Voor de sector Jeugdzorg waren vanaf maart tot en met augustus vooral de organisatie en financiering van zorg en de werkomgeving de belangrijkste thema’s in de berichtgeving. Zo schreven de media onder andere over medewerkers in de jeugdzorg die zich hebben ingespannen om zorg te kunnen continueren. Door inventief te zijn, door middelen als beeldbellen in te zetten, maar ook door de straat op te gaan en de jongeren toch op te zoeken. Partijen bespreken de uitkomsten van het onderzoek met hun achterban en koppelen de lessons learned terug aan AZW.
 
Lees meer  >>
 
bijeenkomsten
 
online, 27 november
Congres 'Victim blaming bij geweldslachtoffers'
Welke schadelijke sociale normen over victim blaming hanteren jongeren en jongvolwassenen en wat kunnen professionals en hulpverleners doen om victim blaming tegen te gaan? Daarover gaat het digitale congres ‘Victim blaming bij geweldslachtoffers’ op 27 november.
Victim blaming (slachtofferbeschuldiging) is een urgent thema in de strijd tegen gendergerelateerd geweld. Schaamte, angst of onzekerheid kunnen ervoor zorgen dat het slachtoffer zwijgt over wat er is gebeurd en minder snel hulp zoekt of aangifte doet. Daarnaast verergert victim blaming psychische klachten bij het slachtoffer. Het digitale congres wordt georganiseerd door de alliantie Act4Respect en is onderdeel van de 16-daagse campagne tegen geweld tegen vrouwen van de VN, die op 25 november 2020 van start gaat.
 
Lees meer  >>
 
Praktijkverhaal
 
jeugdprofessionals over die ene jongere
Jong volwassen
“Natalia zit inmiddels op de universiteit en is nog steeds samen met haar vriend. Zij heeft het gered, maar veel jongeren staan er alleen voor op hun achttiende. Er wordt veel van ze verwacht. Wanneer je als achttienplusser geen netwerk hebt, moet je ineens overal in je eentje mee dealen, terwijl je dan juist de rust en veiligheid nodig hebt om nog even door te groeien.”

Desiree Honkoop is jeugdzorgwerker bij Parlan in Noord-Holland. Natalia was zeventien jaar toen ze vanuit de crisisopvang begeleid kwam wonen op de groep van Desiree.

Het verhaal van Desiree en Natalia komt uit de serie 'Die ene jongere', waarin jeugdzorgprofessionals vertellen over die jongere die ze nooit vergeten zijn.
 
Lees meer  >>
 
Leestip
 
interview
Hans Spigt: 'Trek problematiek van verschillende leeftijden uit elkaar’
"Je moet de problematiek van de verschillende leeftijden uit elkaar trekken. Ouders zijn bij het primair onderwijs vaak nog wel betrokken, maar bij het voortgezet onderwijs is die afstand veel groter. Sommige problemen bij kinderen, zoals depressiviteit en andere psychiatrische problematiek, komen pas tijdens de pubertijd echt naar voren. We moeten ons meer focussen op het voortgezet onderwijs en mbo, niet te prioritair op de voorschoolse periode en op het primaire onderwijs.” Dat zegt Hans Spigt in een interview over Met Andere Ogen. Met Andere Ogen is een programma dat de samenwerking tussen tussen onderwijs, zorg en jeugd wil versterken, zodat kinderen zich optimaal kunnen ontwikkelen. In het interview zegt Spigt: "Ik wil bijdragen aan het signaleren van problemen en met de onderwijspartijen en de gemeenten bespreken hoe de jeugdhulp beter ingezet kan worden rond het kind en op de school én weten wat er nodig is om dit goed te organiseren."
 
Lees meer  >>
 
Kalender
 
27 okt
Samen Toekomst Maken
Online én offline hybride event voor iedereen belangrijk die werkzaam is in het jeugddomein. Samen met én van elkaar leren hoe je fundamenteel anders kunt innoveren en welke rol digitalisering daarin kan spelen. Met twee online pre-events op 15 & 22 oktober. Lees meer
28 okt t/m
4 nov
Week van de Pleegzorg
Actieweek van Pleegzorg Nederland, onderdeel van Jeugdzorg Nederland, om aandacht te vestigen op pleegzorg en het tekort aan pleegouders. Lees meer
2 nov
Voor de Jeugd Dag
Online congres vanuit de Westergas met het thema: 'Verruim je blik.' Deelnemers kunnen online meedoen aan gesprekken, discussies en polls. Lees meer
 
versterkt de zorg voor jeugd