Jeugdzorg Nederland  |  Online lezen  |  Doorsturen  |  Aanmelden  |  Afmelden
Nieuwsflits
mei 2020    |    nummer 263
Jeugdzorg Nederland
Nieuws
 
Aantal meldingen bij Veilig Thuis tijdens coronacrisis ‘nagenoeg gelijk’
“Het aantal meldingen dat bij Veilig Thuis binnenkomt is nagenoeg hetzelfde als voor de coronacrisis.” Dat zegt Debbie Maas, bestuurder van Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond, in een uitzending van Zorg+Welzijn TV. Maas zegt dat er rondom huiselijk geweld een ‘paradoxale beweging’ is ontstaan in coronatijd. “Aan de ene kant blijkt dat huiselijk geweld afneemt omdat het thuis goed gaat. Mensen ervaren minder stress omdat ze bijvoorbeeld hun kinderen niet naar school en allerlei clubjes hoeven te brengen Dat werkt stressreducerend.” Aan de andere kant ziet en hoort Maas signalen dat bij gezinnen de spanningen juist toenemen. “Mensen zijn veel thuis, met hun hele gezin, hebben minder ontspanningsmogelijkheden, moeten thuis werken. Dat kan ervoor zorgen dat de stress, en daarmee de spanningen, toeneemt,” aldus Maas.
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
 
‘Citydeal Eenvoudig Maatwerk’ moet noodzakelijk maatwerk makkelijker maken
Met de Citydeal Eenvoudig Maatwerk onderzoeken acht gemeenten en vier ministeries onder leiding van Pieter Hilhorst hoe maatwerk eenvoudiger kan. Volgens Hilhorst, landelijk projectleider van Citydeal Eenvoudig Maatwerk, is maatwerk noodzakelijk om mensen te ondersteunen en problemen echt op te lossen, zo meldt zorgenwelzijn.nl. Hilhorst: “De regels in het sociaal domein zijn complex en werken elkaar vaak tegen.” Citydeal leert professionals in wijkteams hoe ze maatwerk kunnen toepassen én legitimeren.
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
 
Regioadviseurs nu één team over opdrachtgeverschap en opdrachtnemerschap in sociaal domein
De regioambassadeurs van de drie programma’s ‘Inkoop en Aanbesteden Sociaal Domein’, het ‘Ondersteuningsteam Zorg voor de Jeugd’ en het ‘Ketenbureau i-Sociaal Domein’ werken vanaf 1 juni als één team. Gemeenten en (zorg)aanbieders kunnen daardoor straks bij een integrale adviseur terecht voor al hun vragen op het gebied van opdrachtgeverschap en opdrachtnemerschap in het sociaal domein. Karin van Gelderen, projectdirecteur Ketenbureau i-Sociaal Domein, Malinche van der Hoog, programmamanager Inkoop en Aanbesteden Sociaal Domein en Jan Menting, ambassadeur professioneel opdrachtgeverschap en opdrachtnemerschap van het Ondersteuningsteam Zorg voor de Jeugd, vertellen waarom de regioteams gaan samenwerken, welke uitdagingen er zijn en wanneer de samenvoeging een succes is.
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
 
Regio
Inkoopregio Eindhoven trekt zorgaanbestedingen 2021-2025 in
De inkoopregio Eindhoven (DVO11) heeft het aanbestedingsproces voor tweedelijns jeugdhulp stopgezet. Contracten die eind 2020 aflopen en kunnen worden verlengd, worden met één jaar verlengd. Dit is nodig om jeugdhulp in de regio te blijven bieden, zo meldt de gemeente Eindhoven. Verschillende zorgaanbieders hebben aan de bel getrokken bij de gemeenten en aangegeven dat zij door de omstandigheden en maatregelen rondom de coronacrisis moeilijk of niet in staat zijn om in te schrijven op de aanbestedingen. Renate Richters, wethouder Jeugd, Zorg en Welzijn van de gemeente Eindhoven: “Door de coronacrisis en de daardoor totaal veranderde wereld, hebben zorgaanbieders nu al hun tijd en aandacht nodig voor de ondersteuning van inwoners en de begeleiding van hun medewerkers. Die focus is het belangrijkst en wij willen hen graag helpen door de aanbestedingslast weg te nemen.”
 
Lees meer  >>
 
bijeenkomsten
 
utrecht, 17 november
Save the Date: Symposium Pleegzorg en Gezinshuis 
Op dinsdag 17 november 2020 is hét landelijk Symposium over ‘zo thuis mogelijk opgroeien’. Het symposium brengt kennis, sprekers en ontwikkelingen uit de praktijk en wetenschap bij elkaar en er zijn speciale programma’s voor pleegouders en gezinshuisouders. Nieuw dit jaar zijn sessies voor beleidsmedewerkers van gemeenten en andere overheden. De dag is voor jeugd- en gezinsprofessionals, beleidsmakers en -medewerkers, pleegouders en gezinshuisouders. Inschrijven is vanaf nu mogelijk.
Lees meer  >>
 
Kijk en Luistertip
 
terugkijktip
Een speciale moederdag voor Gio
Gio (13) zag zijn moeder na twee maanden voor eerst weer op moederdag. Zijn gezinshuisouders, bij wie hij doordeweeks woont, hadden geregeld dat hij en de vijf andere pleegkinderen een dag eerder dan de versoepeling van de maatregelen vanaf 11 mei naar huis mochten. De pleegkinderen konden tijdens de coronacrisis namelijk twee maanden niet naar hun ouders. In het NOS Jeugdjournaal is te zien dat Gio en zijn moeder een extra leuke dag hadden.
 
Lees meer  >>
 
Op donderdag 21 mei, Hemelvaart, verschijnt er geen Nieuwsflits
versterkt de zorg voor jeugd