Jeugdzorg Nederland  |  Online lezen  |  Doorsturen  |  Aanmelden  |  Afmelden
Nieuwsflits
december 2019    |    nummer 249
Jeugdzorg Nederland
Column
 
Wordt 2020 dan eindelijk een normaal jaar?
Het jaar 2019 gaf nogal wat stof tot nadenken. Met de jeugdzorg gaat het niet goed. De ‘patiënt’ is namelijk ziek. Het is heel makkelijk om op te schrijven wat er allemaal niet goed gaat, maar dat lijkt me nou net niet wat er nodig is. Er is een vitaminetekort. Dus hierbij een poging om dat tekort aan te vullen. Wat moet er gebeuren in 2020?”
In de allerlaatste column van 2019 blikt de voorzitter van Jeugdzorg Nederland vooruit naar het komend jaar: “2020 is het jaar waarin we het vertrouwen van de kinderen en jongeren in de jeugdzorg weer verbeteren, waarin we gewoon gaan praten, en onze mensen de ruimte geven om vóóral daar hun tijd aan te besteden. Lijkt me eigenlijk heel normaal dus.”
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
 
Kinderombudsman: Belang van kind te vaak overgeslagen 
Het belang van kinderen wordt in Nederland te vaak overgeslagen. Dat stelt Kinderombudsman Magrite Kalverboer in een interview met NU.nl. Volgens Kalverboer wordt lang niet altijd gekeken naar wat het kind nodig heeft terwijl dat volgens Kalverboer altijd leidend zou moeten zijn. Kalverboer: “Of het nu gaat om gemeenten, jeugdhulp of soms ook de regering, we kijken altijd naar: wat kost het en wie zijn verantwoordelijk?" Kalverboer herkent die eerste impuls en zegt: “Als het echt moeilijk wordt, slaan we het kind over. Maar als ik met kinderen in gesprek ben, dan geven ze aan dat ze mee willen praten. Ook over de pijnlijke dingen. Het gaat over hun leven, dus daar willen ze over kunnen vertellen en meepraten."
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
 
'Gemeenten hebben nauwelijks zicht op besteding zorggeld'
Veel zorgondernemers hebben de afgelopen vijf jaar gebruik gemaakt van een gebrek aan toezicht op de besteding van zorggeld. Dat stellen Reporter Radio, Follow the Money en Pointer na onderzoek. Uit het onderzoek blijkt dat 85 grote zorgbedrijven vorig jaar minimaal twee jaar op rij ruim tien procent winst hebben gemaakt. Volgens de onderzoekers is dit "op zijn minst opvallend" omdat een doorsnee bedrijf in de geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg en thuiszorg normaal gesproken hooguit drie procent winst haalt. Ook Eindhoven worstelde met het toezicht op (malafide) zorgaanbieders en gaat nu de strijd met de ‘zorgcowboys’ aan, zo meldt Binnenlands Bestuur.
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
 
Arbeidsmarkttafel Jeugdhulp van start
De Arbeidsmarkttafel Jeugdhulp, een initiatief van FNV, CNV en Jeugdzorg Nederland, gaat van start. Dat schrijft Minister De Jonge in een brief aan de Tweede Kamer. Op de Arbeidsmarkttafel wordt concreet gewerkt aan projecten die moeten bijdragen aan het verminderen van de knelpunten op de arbeidsmarkt. Projecten zullen daarbij zoveel mogelijk aansluiten bij bestaande initiatieven en programma’s zoals ‘Werken in de zorg en ‘Ontregel de zorg’, met als doel die te vergroten en te verbinden. De Arbeidsmarkttafel Jeugdhulp is een driejarig programma waaraan de ministeries van J&V en VWS deelnemen, en dat door VWS wordt gefinancierd. De thema’s voor 2020 zijn onder meer behoud van nieuwe medewerkers, investeren in werkzekerheid door het inrichten van een landelijke voorziening, en investeren in aantrekkelijk werk.
 
Lees meer  >>
 
Praktijkverhaal
 
Jeugdzorgprofessional John over ‘die ene jongere’: in het binnenste schilletje
“Stefano kwam op mijn groep op 4 februari 1999. Ik herinner me een guitig, blond koppie. De meeste kinderen komen timide of verdrietig binnen. Stefano voelde zich meteen thuis, dus gingen de belletjes rinkelen: het betekende dat hij al hulpverlening gewend was.” John Jacobs blikt terug op twintig jaar geleden. John is jongerenbegeleider bij Juzt in Noord-Brabant. Stefano zat bij hem op de groep en werd zijn pleegzoon.

Het verhaal van John en Stefano is een van de vele indrukwekkende verhalen die jeugdzorgprofessionals de afgelopen tijd vertelden aan tekstschrijver en journalist Tilly van Uffelen. Verhalen over die ene jongere die ze nooit vergeten zijn, die het jeugdzorgvak, of soms zelfs het leven, voor hen deed veranderen. Van Uffelen schreef de verhalen in opdracht van Jeugdzorg Nederland. In 2020 worden ze online gepubliceerd en op papier gebundeld: ‘Jeugdzorgprofessionals over die ene jongere, twintig verhalen uit het hart’. Vandaag een voorproefje.
 
Lees meer  >>
 
Kijk en Luistertip
 
 animatie
Open jij deze kerst jouw wereld voor een kind?
Voor de campagne ‘Open je wereld.nu’ is een speciale kerstanimatie gemaakt. In de animatie worden alle pleegouders hartelijk bedankt voor hun liefdevolle inzet en wordt aandacht gevraagd voor het tekort aan pleegouders. Iedereen die de afgelopen tijd interesse heeft getoond in het pleegouderschap, heeft de animatie per mail ontvangen.
In de kerstanimatie zijn de vertrouwde campagnebeelden verwerkt van de posters en advertentie.
 
Lees meer  >>
 
Jeugdzorg Nederland wenst u fijne feestdagen! De eerstvolgende Nieuwsflits ontvangt u op donderdag 9 januari 2020.
versterkt de zorg voor jeugd