Jeugdzorg Nederland  |  Online lezen  |  Doorsturen  |  Aanmelden  |  Afmelden
Nieuwsflits
november 2019    |    nummer245
Jeugdzorg Nederland
Nieuws
 
Teleurstelling na jeugdzorgdebat
Teleurstelling overheerste dinsdag na het jeugdzorgdebat in de Tweede Kamer. Kamerleden misten het gevoel voor urgentie bij de bewindslieden: onderzoeken, nadere uitwerkingen en wetswijzigingen kosten veel tijd, terwijl er nú iets moet gebeuren. De massaal op de publieke tribune aanwezige wethouders waren na afloop teleurgesteld over het uitblijven van extra geld. En de vakbondsdelegatie die het debat bijwoonde, stapte voortijdig boos op toen de ministers aan het woord waren, omdat het te veel over stelsels en systemen en te weinig over hun werk ging. Jeugdzorg Nederland maakte een kort verslag, met daarin ook linkjes naar alle artikelen die rondom het debat verschenen.
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
 
'Aanpak seksueel geweld tegen kinderen versnipperd’
De samenhang en coördinatie voor de gehele aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling door het huidige kabinet ontbreekt. Dat concludeert Herman Bolhaar, Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel geweld tegen Kinderen, in de Slachtoffermonitor seksueel geweld tegen kinderen 2017-2018 die vandaag is verschenen. Bolhaar: “Hoe de aanpak samenhangt met andere beleidsprogramma is ook niet duidelijk. Seksueel geweld kent vele verschijningsvormen. Maar de gemene deler is: het recht op veiligheid en een gezonde ontwikkeling van kinderen wordt geschaad. Als we daar iets aan willen doen, moet op een rij worden gezet wat er al gebeurt en wat er nog mist. Daarbij mogen we geen kinderen over het hoofd zien.” Niet alleen de landelijke overheid moet volgens de rapporteur aan de slag, ook op regionaal niveau wil hij seksueel geweld tegen kinderen meer op de kaart zetten. Dat wordt al van gemeenten gevraagd in het programma ‘Geweld Hoort Nergens Thuis.’
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
 
Kinderombudsvrouw lanceert aanpak ‘het beste besluit voor het kind’ 
Kinderombudsvrouw Magrite Kalverboer presenteerde dinsdag, een dag voor het dertigjarig bestaan van het Kinderrechtenverdrag, een toolkit en het stappenplan 'Het beste besluit voor het kind'. Met het stappenplan kan iedereen die met of voor kinderen werkt in vier praktische stappen een beslissing nemen waarbij het belang van het kind voorop staat. In de toolkit zit ook een vragenlijst en een checklist die de professional kan inzetten samen met het kind. Kalverboer: “Door op deze manier te werken kunnen professionals weer doen waar zij goed in zijn en krijgen kinderen waar zij recht op hebben.”
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
 
Aandacht voor Internationale Dag van de Rechten van het Kind
Gisteren was het de 'Internationale Dag van de Rechten van het Kind.' Verschillende jeugdzorginstellingen organiseerden activiteiten op deze dag. Zo greep Veilig Thuis Utrecht de Dag van de Rechten van het Kind aan om zichtbaarheid te creëren voor persoonlijke verhalen over kindermishandeling. Oud-bokser en slachtoffer van kindermishandeling, Radmilo Soda rolde in het kader van de actie ‘Veeg kindermishandeling niet onder het tapijt’ als eerste een 54 meter lang tapijt uit met daarop aangrijpende verhalen van ouders, kinderen en omstanders die met kindermishandeling te maken kregen. Bij Via Almata in Ossendrecht gaf het Olivijncollege, waar de jongeren van Almata onderwijs volgen, voorlichting over kinderrechten. De jongeren voerden gesprekken met een jeugdrechter en jeugdadvocaat die hen vertelde wat kinderrechten betekenen voor jongeren die te maken hebben met beperkende maatregelen in de JeugdzorgPlus. En Jeugdbescherming west gaf tijdens de conferentie 'Children's right, actual challenges' de workshop 'Morele dilemma's in de jeugdzorg' aan studenten ‘Sociaal werk & Educatie’ van De Haagse Hogeschool.

Dertig jaar geleden zijn de rechten officieel vastgelegd in het kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties en inmiddels hebben 196 landen het verdrag ondertekend, waaronder Nederland. In het verdrag staan verschillende kinderrechten beschreven zoals het recht op een veilig en gezond leven, het recht op een eigen identiteit en het recht op bescherming tegen kindermishandeling,
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
 
Kindervragenuur in Tweede Kamer
Ook in het kader van de Internationale Dag van de Rechten van het Kind werd dinsdag het Kindervragenuur georganiseerd. 150 kinderen namen dinsdag de Tweede Kamer over. Het kindervragenuur is een initiatief van D66-kamerlid Rens Raemakers en werd voor de tweede keer georganiseerd. Vanuit de blauwe Kamerzetels voelden de kinderen het Kabinet aan de tand over de strijd tegen pesten, dierenmishandeling, zwerfplastic of een vijandelijke aanval. 
 
Lees meer  >>
 
Kijk en Luistertip
 
kijktip npo 2, 25 november
Documentaire 'Rotjochies' 
In de documentaire ‘Rotjochies’ is te zien hoe jongeren die thuis niet meer welkom zijn op een afgelegen boerderij op het Zuid-Franse platteland nog één laatste kans krijgen voordat ze definitief uit huis worden geplaatst. De jongeren zijn door verschillende problemen thuis, op school en met justitie, door de kinderrechter van crisisopvang naar gesloten jeugdzorg verwezen. Wat maakt hen zo boos, onverschillig, gevoelloos en soms gewetenloos? In de ‘intieme’ en ‘observerende’ film ontleedt documentairemaker Maasja Ooms de overlevingsstrategieën van deze ‘geharde’ en ‘tegendraadse’ jongeren. De documentaire gaat aanstaande vrijdag in première tijdens IDFA en is te zien op maandag 25 november om 20.25 uur bij NPO 2. Bekijk hier alvast de trailer.
 
Lees meer  >>
versterkt de zorg voor jeugd