Jeugdzorg Nederland  |  Online lezen  |  Doorsturen  |  Aanmelden  |  Afmelden
Nieuwsflits
november 2019    |    nummer 243
Jeugdzorg Nederland
Nieuws
 
Nieuwe cao Jeugdzorg definitief
De leden van Jeugdzorg Nederland (werkgevers) en de leden van FNV, CNV, en FBZ (werknemers) hebben met een grote meerderheid ingestemd met de cao Jeugdzorg. Op 7 november 2019 is het akkoord getekend door alle partijen. In het akkoord is onder meer afgesproken dat de salarissen per 1 januari 2020 structureel omhoog gaan met 4 procent.
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
 
Jeugdzorginstellingen luiden noodklok over agressie tegen medewerkers
De zestien instellingen voor jeugdbescherming en jeugdreclassering luiden gezamenlijk de noodklok over agressie, intimidatie en geweld door cliënten en ouders. In een pamflet aan het kabinet en de Tweede Kamer eisen ze maatregelen om hun medewerkers beter te kunnen beschermen. De instellingen willen onder andere een speciaal telefoonnummer dat medewerkers kunnen bellen als ze zich onveilig voelen, en direct politieassistentie als ze die nodig hebben. Ook vinden ze dat de overheid ervoor moet zorgen dat sociale-media-platforms berichten met persoonlijke gegevens van jeugdbeschermers en bedreigingen meteen verwijderen.

Minister Dekker voor Rechtsbescherming zegt geschokt te zijn door de heftigheid van de incidenten waarover medewerkers van William Schikker Stichting vertelden tegen de NOS. Dekker kondigt aan in gesprek te gaan met politie, Openbaar Ministerie en Facebook over de agressie tegen medewerkers in de jeugdzorg.

GroenLinks en VVD stelden Kamervragen aan de ministers Dekker (J&V) en De Jonge (VWS).
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
 
Nieuw platform toont verbeteringen zorg voor jeugd
Het nieuwe platform voordejeugd.nl laat zien hoe professionals, jeugd(hulp)aanbieders, overheden en kennisinstellingen samen werken aan verbetering en versnelling in de zorg voor jeugd en wat ze daarmee tot nu toe bereikt hebben. De website, die dinsdag door de partners van het actieprogramma Zorg voor de Jeugd werd gelanceerd, is gemaakt voor en door professionals, aanbieders en kennisinstellingen. Iedereen die wil bijdragen aan betere zorg voor jeugd wordt uitgenodigd het platform te bezoeken om ervaring en kennis te delen en inspiratie op te doen uit goede voorbeelden uit de praktijk. Door te laten zien wat werkt draagt het platform ook bij aan een lerend jeugdstelsel.
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
 
Pleeggrootouders Jos en Bep zorgen al 14 jaar voor kleinzoon
Afgelopen week was het de Week van de Pleegzorg. Op de slotdag stonden de pleeggrootouders in de schijnwerpers. 1 op de 6 pleegkinderen in Nederland woont bij opa en oma. Kinderen die niet meer thuis kunnen wonen hebben het daar vaak heel goed, maar de optie wordt nog te vaak over het hoofd gezien. Daarom organiseerde de Stichting Belangenbehartiging Pleeggrootouders Nederland voor de 15e keer de landelijke pleeggrootouderdag. Prinses Beatrix was bij de lustrumbijeenkomst aanwezig.
In een drieluik van EenVandaag vertellen Jos en Bep wat zij hebben gedaan om voor hun kleinzoon Lucas te kunnen zorgen. Ze gaven hun baan op, hun vrienden en zelfs het contact met hun eigen dochter. En dat doen ze nu al 14 jaar. Maar spijt? "Geen seconde.” In de reportage komen ook moeder Marieke en pleegkleinkind Lukas, die inmiddels 17 is, aan het woord.
 
Lees meer  >>
 
Praktijkvoorbeeld
 
Preventieve Jeugdbescherming: verhalen van ouders en gezinsmanagers
Ongeveer de helft van de aangemelde gezinnen kijkt positief terug op het gevolgde traject van preventieve jeugdbescherming bij Jeugdbescherming Regio Amsterdam. Dat blijkt uit een narratief onderzoek van SenseGuide, in opdracht van de gemeente Amsterdam en Jeugdbescherming Regio Amsterdam. De gezinnen werkten vrijwillig, dus zonder een juridische maatregel, samen met een gezinsmanager en de verwijzer, en eventueel andere hulpverleners, om de veiligheidssituatie van de kinderen in het gezin duurzaam te verbeteren. Jeugdbescherming Regio Amsterdam gebruikt de methodiek van Intensief Systeemgericht Casemanagement4, waarbij gezinsmanagers van Jeugdbescherming samen met het gezin werken aan de veiligheid van de kinderen. Aan het onderzoek namen 50 gezinnen deel.
 
Lees meer  >>
 
Kijk en Luistertip
 
terugkijktip
Arnon Grunberg over zijn verblijf in De Koppeling
Schrijver Arnon Grunberg liet zich dit najaar twee weken vrijwillig opsluiten in jeugdzorgplusinstelling De Koppeling. In het programma Buitenhof deelde hij afgelopen zondag zijn ervaringen. Dat deed hij samen met twee jongeren die in De Koppeling verblijven. Grunberg: “Het (verblijf, red.) heeft me heel veel geleerd over die kinderen, dat er niet één soort kind is in zo’n instelling en dat je heel genuanceerd moet praten over jongeren die in zo’n instelling terechtkomen.”
 
Lees meer  >>
 
Praktijkverhaal
 
‘Opzien tegen je 18e verjaardag’
Tot je 21e in een gezinshuis kunnen blijven wonen, wat betekent dat? Een jongere uit een gezinshuis van Entrea Lindenhout schreef een brief aan de gemeente waarin zij haar angst om 18 jaar te worden beschrijft en waarin ze de gemeente bedankt voor het verlengen van de jeugdhulp tot haar 21e. Uit de brief: “Ik heb nachten wakker gelegen in angst om geen verlenging te krijgen en uiteindelijk was het gepiept binnen 5 minuten. Ineens voelde het niet meer als een ramp om 18 jaar te zijn, ik kon in alle rust mijn HAVO afmaken, mijn rijbewijs halen en beginnen aan een studie: net als ‘’gewone’’ leeftijdsgenoten."
 
Lees meer  >>
versterkt de zorg voor jeugd