Jeugdzorg Nederland  |  Online lezen  |  Doorsturen  |  Aanmelden  |  Afmelden
Nieuwsflits
oktober 2019    |    nummer 241
Jeugdzorg Nederland
Nieuws
 
‘Gemeenten moeten jeugdzorginstellingen beter betalen’
Tien gemeenten in de regio Haaglanden moeten van de rechter jeugdzorginstellingen hogere tarieven gaan betalen voor de zorg die ze leveren. Dat bepaalde de rechtbank in Den Haag dinsdag in een kort geding dat was aangespannen door de instellingen. De rechter oordeelde dat de tarieven die de gemeenten bieden voor de periode 2020 tot en met 2024 niet kostendekkend zijn. Dat is in strijd met de eisen uit de Jeugdwet. De tarieven waren volgens de instellingen ‘volstrekt ontoereikend’, maar ze moesten wel op het werk inschrijven, omdat ze anders met lege handen zouden staan, zo meldt de Volkskrant. Jeugdzorginstelling Jeugdformaat besloot daarop naar de rechter te stappen en de andere instellingen sloten zich daarbij aan. Advocaat Tim Raats zegt, namens Jeugdformaat, erg blij te zijn met de uitspraak. Raats: “Er ligt nu een aantal uitspraken van rechtbanken en gerechtshoven over tarieven en voorwaarden voor jeugdhulp. Daaruit blijkt dat gemeenten simpelweg kostendekkende tarieven moeten hanteren.”
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
 
Bijna kwart jeugdzorginstellingen in de rode cijfers
Ondanks een omzetstijging van 6,4% en 5,4% meer cliënten schrijft bijna een kwart van de instellingen in de jeugdzorg rode cijfers. Dat blijkt uit een analyse van 268 jaarverslagen van jeugdzorginstellingen over 2018. De analyse werd gedaan door Intrakoop en accountantsbureau Verstegen. De 268 onderzochte organisaties zagen het totale nettoresultaat met 13 miljoen dalen van 46 miljoen euro in 2017 naar 33 miljoen euro in 2018. Als belangrijke oorzaken voor de rode cijfers worden de transitie van de jeugdzorg naar gemeenten, de krappe arbeidsmarkt en de niet altijd kostendekkende tarieven genoemd. Jeugdzorg Nederland noemt in het AD de vele rode cijfers ‘alarmerend’. “Het is extra zorgwekkend omdat juist die instellingen in financiële nood zitten die de meest specialistische zorg leveren, die anderen niet bieden.”
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
 
Steeds minder meldingen slachtoffers mensenhandel door nieuwe privacywet
Er is steeds minder zicht op slachtoffers van mensenhandel. Vooral Nederlandse kinderen die seksueel worden uitgebuit, raken uit beeld. Dat meldt de NOS op basis van de Slachtoffermonitor mensenhandel 2014-2018 van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen. Het aantal geregistreerde slachtoffers van mensenhandel is de afgelopen jaren bijna gehalveerd, schrijft de Nationaal Rapporteur in de monitor. Comensha, het Coördinatiecentrum tegen mensenhandel, kreeg in 2014 nog 1255 meldingen, in 2018 waren dat er maar 668. Vooral hulpinstanties melden veel minder. Volgens de Nationaal Rapporteur heeft dat te maken met de nieuwe privacywetgeving die vorig jaar in werking trad. Organisaties mogen geen melding meer doen zonder toestemming van het slachtoffer. Bolhaar: "Wat heb je aan privacyregels als je ten prooi valt aan een mensenhandelaar? Dan wil je in de eerste plaats dat je beschermd wordt. En daarom moeten we weten wie het zijn." Minder registraties betekent volgens de Nationaal Rapporteur dat er minder effectief tegen mensenhandel kan worden opgetreden.
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
 
Zeventig kinderen in Gelderland wachten op pleeggezin
Zo'n zeventig kinderen in Gelderland wachten op een pleeggezin. 'Sommigen van hen wonen nog thuis, anderen zitten tijdelijk bij een crisisgezin of verblijven bij opa en oma. Maar ze zitten niet op de goede plek', zegt John Goessens, manager Wonen & Opgroeien bij Entrea Lindenhout, in ‘De Week van Gelderland’, de wekelijkse talkshow van Omroep Gelderland. Ongeveer de helft van de kinderen die in Gelderland wachten op een plek, is op zoek naar een weekendgezin: een tweede thuis waar ze om het weekend terecht kunnen. "Er is steeds meer oog voor de vraag: hoe kunnen we gezinnen helpen bij het in orde houden van het gezin?" zegt Goessens. "Want dát is de meest wenselijke situatie, dat ze thuis wonen en een weekendpleeggezin hebben dat hen kan helpen."

In heel Nederland is een grote behoefte aan meer pleeggezinnen. Tijdens de Week van de Pleegzorg die loopt van 30 oktober tot en met 6 november, wordt aandacht gevraagd voor de kinderen en tieners die wachten op een tweede thuis. Er komt o.a. een nieuwe campagne om pleegouders te werven. Gijs Staverman, radio-dj en zelf pleegouder, doet de aftrap op 30 oktober om 9.00 uur op Utrecht Centraal. Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden woont op 6 november de pleeggrootouderdag bij.
 
Lees meer  >>
 
Leestip
 
‘Er is geen magische opvoedknop’
In NRC een lunchinterview met psychiater Jan Buitelaar (66) over het gegeven dat een op de tien kinderen een ernstige psychische stoornis heeft. Buitelaar, die zijn hele werkende leven onderzoek deed naar ontwikkelingsstoornissen, vertelt hoe dat komt en wat we eraan kunnen doen. Een van de oorzaken is volgens hem de toenemende prestatiedruk en het steeds hogere tempo van leven waardoor we psychisch kwetsbaarder worden. Dit geldt volgens Buitelaar ook voor kinderen. Hij wil het belang van de DSM, het handboek voor psychiatrische diagnostiek voor de dagelijkse praktijk van behandelaars, relativeren en er iets anders voor in de plaats stellen: de p-factor, met de p van psychopathologie. Buitelaar: “De p-factor staat voor een overkoepelende kwetsbaarheid die de kern uitmaakt van heel veel stoornissen. De kern van veel stoornissen is dat je problemen hebt met je zelfregulatie, dat je niet goed kunt plannen en vooruitkijken. Door op deze manier van kijken naar psychische stoornissen is een enorme vereenvoudiging in diagnostiek en behandeling mogelijk.”
 
Lees meer  >>
versterkt de zorg voor jeugd