Jeugdzorg Nederland  |  Online lezen  |  Doorsturen  |  Aanmelden  |  Afmelden
Nieuwsflits
oktober 2019    |    nummer 239
Jeugdzorg Nederland
Nieuws
 
‘Decentralisatie leidt tot willekeur bij armoedebestrijding’
Gemeenten hanteren een uiteenlopende aanpak in het bestrijden van armoede onder kinderen. “Hierdoor ontstaat, wellicht onbedoeld en onbewust, willekeur,” zeggen kinderrechtenorganisaties Defence for Children en Save the Children in het rapport ‘Kansen voor kinderen: een postcodetombola?’. In het rapport dat dinsdag verscheen, pleiten de kinderrechtenorganisaties voor een landelijke aanpak van de Rijksoverheid. Volgens de onderzoekers is “de postcode van een kind bepalend voor zijn of haar kansen” en richt armoedebestrijding zich te veel op compensatie van de gevolgen van armoede in plaats van op de oorzaak van de problematiek.
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
 
Meer aandacht nodig voor jongvolwassenen zonder startkwalificatie
Gemeenten, scholen, zorginstanties en werkgevers hebben nog te weinig aandacht voor duurzame participatie van jongvolwassenen zonder startkwalificatie. Dat blijkt uit het onderzoek van het Toezicht Sociaal Domein (TSD) naar de participatie van jongvolwassenen tussen 18 en 27 jaar die het VSO, Pro of Entree-onderwijs verlaten. Uit het rapport blijkt ook dat organisaties te weinig aandacht hebben voor persoonlijke groei van deze groep mensen en dat jongvolwassenen een vast aanspreekpunt missen. Het kabinet heeft besloten maatregelen te nemen die tot meer maatwerk in de ondersteuning moeten leiden. Dat staat in de kabinetsreactie op het onderzoek van het TSD. Ook wordt wetgeving aangepast om onder andere jobcoaching beter te benutten en wordt gekeken hoe gemeenten meer regie kunnen nemen in de ondersteuning.
 
Lees meer  >>
 
Column
 
'Online agressie, wat doet dat met ons?'
“Er is een nieuwe sociale-media-dreiging. Er staat een filmpje op Twitter waarin een cliënt onze jeugdbeschermer uitmaakt voor een leugenaar, voor een oplichter. Voor alles wat hij niet is. Er zijn zonder toestemming opnames van de jeugdbeschermer gemaakt en die worden inmiddels verspreid. Opnames waarin de jeugdbeschermer, onbewust van het feit dat hij wordt opgenomen, te horen is en in de uitvoering van zijn werk een gesprek voert met als doel een kind in nood te helpen.”
Jeugdbeschermers van Jeugdbescherming west hebben regelmatig te maken met uitingen op sociale media die bedoeld zijn om (jeugd)professionals zwart te maken. “Door zo’n dreiging verliezen wij mensen. Meer dan bekwame collega’s die er niet meer tegen kunnen omdat zo’n bedreiging onder de huid gaat zitten,” aldus communicatieadviseur Laura Vols die ziet wat online agressie met haar collega’s doet. Ze schreef er een blog over.
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
 
Regio
Jeugdgevangenissen in Veenhuizen en Cadier en Keer sluiten definitief
Jeugdgevangenissen Juvaid in Veenhuizen en Het Keerpunt in Cadier en Keer gaan definitief sluiten. Dat heeft de Tweede Kamer vorige week besloten. De sluiting van de enige jeugdgevangenis in het noorden van het land in 2021 betekent voor honderd personeelsleden het verlies van hun baan, zo schrijft de Leeuwarder Courant. Jongeren, hun ouders, hulpverleners en advocaten zullen volgens de krant straks naar de dichtstbijzijnde jeugdgevangenissen in Lelystad en Nijmegen moeten reizen. De Tweede Kamer nam vorige week nog wel een aantal moties aan, onder andere om het personeel in Veenhuizen en in Cadier en Keer, te begeleiden naar een andere baan en ze voor de regio’s te behouden.
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
 
Nieuwe website Helpwanted.nl
Helpwanted.nl heeft een nieuwe website. Jeugdigen kunnen er terecht voor advies als zij te maken hebben (gehad) met online seksueel misbruik of als zij willen weten wat ze kunnen doen om dat te voorkomen. Ook ouders, docenten en opvoeders kunnen via de nieuwe website advies inwinnen. Helpwanted.nl is onderdeel van het Expertisebureau Online Kindermisbruik (EOKM), een onafhankelijke stichting die zich inzet voor het bestrijden en voorkomen van (online) seksueel misbruik en seksuele uitbuiting van kinderen
 
Lees meer  >>
 
Leestip
 
Wilma werd mentor en voorkwam uithuisplaatsing Bodyl
Een mooi verhaal over de 'JIM' in NRC vandaag.
Een 'JIM’ (Jouw Ingebrachte Mentor) begeleidt een kind op vrijwillige basis. De gedachte achter deze aanpak, is dat de mentor de gezinsleden kent en dichterbij staat dan een hulpverlener. In NRC vertellen Wilma en buurmeisje Bodyl hoe de ‘JIM’ aanpak voor hen werkt en hoe die ervoor heeft gezorgd dat Bodyl thuis kon blijven wonen.
 
Lees meer  >>
 
bijeenkomsten
 
7-13 oktober
Week van de Opvoeding
De Week van de Opvoeding staat in het teken van opvoeden en ouderschap. Wat is een goede opvoeding? Wat vind je belangrijk in het ouderschap en wat doet het met je? Tijdens de 9de editie van de Week van de Opvoeding ontmoeten ouders, medeopvoeders en professionals elkaar om te praten over opvoeden. Op honderden locaties in Nederland worden webinars, lezingen of andere activiteiten georganiseerd. De Week heeft dit jaar als thema 'Hand in Hand' en vindt plaats van 7 tot en met 13 oktober.  
 
Lees meer  >>
 
Kalender
 
30 okt t/m
6 nov
De Week van de Pleegzorg
Actieweek waarin Pleegzorg Nederland aandacht vestigen op pleegzorg en het tekort aan pleegouders. Lees meer
11 nov 
Event Werkgeluk XL
Gratis event over wergeluk, versterken van je eigen veerkracht en het verhogen van je werkplezier. Voor iedereen die in de jeugdzorg werkt. Lees meer
21 nov 
Congres Huiselijk Geweld
Het zesde jaarcongres over huiselijk geweld en kindermishandeling’. Lees meer
 
versterkt de zorg voor jeugd