Jeugdzorg Nederland  |  Online lezen  |  Doorsturen  |  Aanmelden  |  Afmelden
Nieuwsflits
september 2019    |    nummer 236
Jeugdzorg Nederland
Nieuws
 
Uitblijven structurele oplossing voor jeugdzorg onverantwoord
Helaas geen verrassingen voor de jeugdzorg op Prinsjesdag. De Rijksbegroting bevat dan wel tijdelijk extra geld voor gemeenten, maar die bedragen (300 miljoen euro in 2020 en 2021) waren al bekend bij de Voorjaarsnota. Hans Spigt, voorzitter van Jeugdzorg Nederland: “Gemeenten luiden massaal de noodklok over de grote jeugdzorgtekorten, maar het kabinet schuift een structurele oplossing door naar de volgende kabinetsformatie. We moeten nu haast hopen op nieuwe verkiezingen, want de sector kan helemaal niet nog jaren wachten.”

In Binnenlands Bestuur noemt ook Stedennetwerk G40 het uitblijven van extra jeugdgeld ‘een grote teleurstelling’.
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
 
Voorzitter VNG nu ‘echt boos’ over onderbesteding
VNG-voorzitter Jan van Zanen is zeer ontevreden over het feit dat er nog geen structurele oplossing is voor de jeugdzorg, zo schrijft Binnenlands Bestuur. En hij is nu "echt boos” dat er voor het derde opeenvolgende jaar sprake is van onderbesteding door het Rijk.
Vorige week schreef Binnenlands Bestuur al dat drie kwart van de gemeenten met een financieel tekort kampt en dat zij de komende jaren flink moeten bezuinigen op het sociaal domein. De PvdA stelde Kamervragen naar aanleiding van dit bericht

Ook de G40, het samenwerkingsverband van veertig grote en middelgrote steden in Nederland, sloeg alarm. “Grote en middelgrote steden in Nederland komen de komende vier jaar ongeveer een half miljard euro tekort. Daardoor moeten zwembaden, sportvoorzieningen en bibliotheken sluiten, dreigt minder onderhoud voor de openbare ruimte en krijgen minima minder steun’, aldus Paul Depla in o.a. de Stentor.
 
Lees meer  >>
 
Column
 
’'Tijd voor prioriteiten in de jeugdzorg’'
“Is onze jeugd echt zo ziek of zijn er andere dingen aan de hand? De sector moet op de schop.” Dat stellen Lian Smits, bestuurder van Sterk Huis en Rene Peters, woordvoerder jeugdzorg voor het CDA in de Tweede Kamer, in een opiniestuk in Trouw. Smits en Peters vinden dat we allemaal de hand in eigen boezem moeten steken. “Dat we moeten nadenken, prioriteiten stellen en idiote regels stoppen”. “Ja, er is geld nodig om de problemen en tekorten die zijn ontstaan op te lossen. Maar meer geld alleen is niet de oplossing. De kern is dat gemeenten en jeugdzorg gestructureerd moeten gaan samenwerken aan een betere en betaalbare zorg; met de juiste focus,” aldus Smits en Peters.
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
 
Nieuwe campagne pleegzorg
Er komt een nieuwe campagne om pleegouders te werven. Daarin krijgt het begrip ‘pleegzorg’ betekenis vanuit het perspectief van het kind, de ouder, de pleegouder en de pleegzorgbegeleider.
De campagnestrategie is bedacht door Bureau DEARDAN&Friends in opdracht van Pleegzorg Nederland, financieel mogelijk gemaakt door het ministerie van VWS. De campagne gaat van start tijdens de Week van de Pleegzorg van 30 oktober tot en met 6 november. Met de jaarlijkse actieweek vraagt Pleegzorg Nederland aandacht voor het belang van pleegzorg.
 
Lees meer  >>
 
Kijk en Luistertip
 
terugkijktip
“Gegijzeld door de schuldenindustrie”
Hou houden problematische schulden jongeren gevangen? Daarover ging de BNNVARA documentaire “De schuldmachine”, gisteren op NPO3. De documentaire laat zien hoe jongeren “gegijzeld” worden door enorme schulden, boetes en rente op boetes. “En hoe incassobureaus als aasgieren verdienen aan die ellende”. In de documentaire drie jongeren in Amsterdam Zuidoost met schulden, die de alternatieve aanpak van ONSbank volgen.  
 
Lees meer  >>
 
Kalender
 
30 okt t/m
6 nov
Week van de Pleegzorg
Actieweek voor werving pleegouders. Een week met netwerkbijeenkomsten, speciale activiteiten om pleegouders in het zonnetje te zetten en de landelijke pleeggrootouder-en-kleinkind-dag. Lees meer
11 nov 
Event Werkplezier XL
Interactieve middag rondom het thema werkplezier en werkdruk in jeugdzorg. Voor iedereen die werkzaam is in jeugdzorg. Lees meer
25 nov 
'Toekomst van de zorg; Ruimte voor ethiek & reflectie'
Officiële start van de twaalfde Week van reflectie. Een afwisselend programma met presentaties van topsprekers uit de praktijk van de zorg, onderwijs en wetenschap over de toekomst van de zorg, ethiek en reflectie. Lees meer
versterkt de zorg voor jeugd