Jeugdzorg Nederland  |  Online lezen  |  Doorsturen  |  Aanmelden  |  Afmelden
Nieuwsflits
juni 2019    |    nummer 232
Jeugdzorg Nederland
Nieuws
 
Landelijke kwaliteitscriteria voor gezinshuizen gepresenteerd
Steeds meer kinderen die tijdelijk of langdurig niet thuis of bij familie kunnen wonen, vinden een veilige plek in een gezinshuis. Door het groeiende aantal gezinshuizen is er behoefte aan duidelijke kwaliteitscriteria voor deze kleinschalige vorm van jeugdhulp. In overleg met medewerkers in gezinshuizen hebben experts die criteria opgesteld: de landelijke Kwaliteitscriteria Gezinshuizen. Deze criteria zijn maandag gepresenteerd tijdens het symposium De kwaliteit van gezinshuizen.
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
 
Naar een jeugdzorg die beter beschermt 
Hoe komen we tot een jeugdzorg die beter beschermt? Dat is de centrale vraag in het online magazine dat Jeugdzorg Nederland gisteren publiceerde. In het magazine komen jongeren, ervaringsdeskundigen, professionals en bestuurders aan het woord over geweld in de jeugdzorg. Het magazine is gemaakt naar aanleiding van het rapport ‘Onvoldoende beschermd’ van Commissie De Winter. “We moeten luisteren en we moeten leren,” zei Esther Overweter, bestuurslid van Jeugdzorg Nederland na de presentatie van dat rapport. “We moeten komen tot een jeugdzorg die beter beschermt.”
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
 
Minister ziet niets in commissie 'IS-kinderen'
Minister Grapperhaus ziet niets in een onafhankelijke commissie die gaat onderzoeken wat er met Nederlandse kinderen in Syrische kampen moet gebeuren. Dat zei hij in reactie op het pleidooi van De Kinderombudsman voor zo'n commissie, maar de minister vindt het plan "niet realistisch", zo meldt de NOS.
Grapperhaus zegt dat het niet kan, omdat je voor een goede beoordeling naar het gebied toe moet en dat is volgens het kabinet te gevaarlijk. Om die reden wil het kabinet in principe ook geen volwassenen of kinderen uit voormalig IS-gebied terughalen. Momenteel zitten nog negentig kinderen vast in Syrië.
 
Lees meer  >>
 
Oproep
 
Pleeggrootouderdag: steun actie 'Warm Hart' 2019 
De Stichting Belangenbehartiging Pleeggrootouders (SBPN) heeft de jaarlijkse pleeggrootouderdag ingediend voor de actie ‘Warm Hart’ van KRO/NRCV. De vijf goede doelen die de meeste stemmen verzamelen, maken kans op de hoofdprijzen van €10.000, €5.000 en €2.500.

De pleeggrootouderdag is een dag waarop grootouders die hun kleinkinderen opvoeden elkaar ontmoeten en ervaringen kunnen uitwisselen. Dit jaar is de Pleeggrootouderdag op woensdag 6 november, als afsluiting van de Week van de Pleegzorg. Pleegzorgaanbieders Kenter Jeugdhulp, Spirit Jeugdhulp en Parlan Jeugdhulp werken met de SPBN samen om deze dag mogelijk te maken. Stemmen kan tot en met 30 september.
 
Lees meer  >>
 
Kijk en Luistertip
 
Luistertip
Massale toestroom Jeugdzorg is verantwoordelijkheid van iedereen
“Het lijkt alsof we in Nederland alledaagse problemen steeds vaker problematiseren en daarvoor professionele hulp inschakelen,” zegt Rutger Hageraats, directeur transformatie Jeugdhulp van het Nederlands Jeugdinstituut, bij Radio 1. Bijna één op de tien kinderen (428.000 in 2018) krijgt te maken met jeugdzorg. Hageraats gaat in op de toename en geeft aan wat er – naast een flinke zak geld – nodig is om de jeugdzorg weer op de juiste weg te krijgen.   
 
Lees meer  >>
versterkt de zorg voor jeugd