Jeugdzorg Nederland  |  Online lezen  |  Doorsturen  |  Aanmelden  |  Afmelden
Nieuwsflits
mei 2019    |    nummer 228
Jeugdzorg Nederland
Nieuws
 
Twee keer goud voor het ‘Extra Teamlid’
Innovatiewerkplaats Garage2020 heeft gisteren twee Gouden SpinAwards ontvangen voor het project ‘ Extra Teamlid’. Het ‘Extra Teamlid’, dat werd ontwikkeld samen met het bureau Greenberry, is een spelbord en applicatie dat professionals en ouders helpt in te schatten welke hulp nodig is. De Spinawards worden uitgereikt aan ‘creatief werk dat het digitale denken verder brengt’. Het Extra Teamlid won awards voor Digital Service Idea en Innovation. 
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
 
Ruim 100 colleges steunen petitie meer jeugdgeld
Ruim honderd colleges hebben tot nu toe de petitie ‘Opsterland’ voor meer geld voor de jeugdzorg getekend, zo schrijft Binnenlands Bestuur. Wethouder Rob Jonkman van de gemeente Opsterland is een van de initiatiefnemers. Hij verwacht uiteindelijk tussen de 150 tot 200 college-handtekeningen binnen te halen. Jonkman: “Met 113 colleges die deze petitie hebben ondertekend, steunen meer dan 400 bestuurders, wethouders én burgemeesters, de oproep. Dat vind ik een heel belangrijk signaal.” Vandaag is er opnieuw overleg tussen de VNG en VWS over extra geld. 
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
 
Tweede kamer:
'Minister moet actieplannen financieel onderbouwen'
Minister De Jonge (VWS) moet een financiële doorrekening maken van alle actieplannen Jeugdzorg en aangeven hoe de actieplannen bekostigd worden. Dat volgt uit een motie die de Tweede Kamer dinsdag aannam. De Kamer stemde over de jeugdzorgmoties die een week eerder werden ingediend. Andere aangenomen moties gingen over de inspraak van jongeren in hun behandeltraject en over het onderzoeken van een doorgroeimodel dat doorplaatsingen in de jeugdzorg moet verminderen. 
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
 
Platform Gezinshuizen voor verduurzaming beleidsveld gezinshuizen
Het verder verduurzamen van het beleidsveld van gezinshuizen. Daarvoor gaat het nieuw opgerichte Platform Gezinshuizen zich inzetten. Het platform bestaat uit verschillende spelers uit de (sector) Jeugdzorg, waaronder Jeugdzorg Nederland en andere partners vanuit BGZJ, beroepsvereniging Present 24x7 en Hogeschool Ede, en gezinshuis.com. Het platform wordt ook eigenaar van de ‘Kwaliteitscriteria Gezinshuizen’ die in mei naar de Tweede Kamer zijn gestuurd en op 24 juni worden gepresenteerd tijdens het symposium 'De kwaliteit van gezinshuizen'.
 
Lees meer  >>
 
Oproep
 
Financiële impuls voor projecten huiselijk geweld en kindermishandeling 
Centrumgemeenten die in aanmerking willen komen voor een financiele impuls voor de aanpak van kindermishandeling en huiselijk geweld kunnen daarvoor een aanvraag indienen. Hiervoor is de projectenpool ‘Van denken naar doen’ opgezet in het programma ‘Geweld hoort nergens thuis’ (GHNT). De lokale of regionale projecten moeten een structurele bijdrage leveren aan de aanpak van huishuidelijk geweld en kindermishandeling, zo meldt de VNG. Het gaat om projectaanvragen voor een bedrag vanaf € 25.000 tot € 100.000. Hiervoor is in 2019, 2020 en 2021, elk jaar 3 miljoen euro beschikbaar. De financiële impuls kan leiden tot een versnelling, verdieping of een verbreding van een structurele aanpak en het oplossen van knelpunten. De projectenpool is onderdeel van de algemene ondersteuning die het programmateam GHNT biedt in de regionale aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling. De einddatum voor het inzenden van de projecten is 12 juli 2019.
 
Lees meer  >>
 
Leestip
 
Weerbaar opvoeden bij ouders met migratieachterond
Hoe bereik je als professional ouders met een migratieachtergrond en hoe kun je hen op een juiste manier ondersteunen als het gaat om opvoedvraagstukken en weerbaar opvoeden? Daarover gaat JEPzine, het e-magazine van Platform Jeugd preventie Extremisme en Polarisatie (JEP). Volgens Platform JEP lopen ouders met een migratieachtergrond tegen allerlei opvoedvragen op. De meeste ouders willen hun kinderen weerbaar opvoeden zodat zij zich thuis voelen en verbonden met Nederland, maar ze willen ook loyaal kunnen blijven aan de eigen religieus-culturele achtergrond. Deskundigen vertellen in het magazine over hun aanpak om deze groep ouders op een goede en effectieve manier te ondersteunen bij opvoedvraagstukken.
 
Lees meer  >>
 
Praktijkverhaal
 
uit de praktijk
Hoe MDFT zorgde voor een gezonde ouder-kind relatie
Romano (20) groeide op met veel geweld, zowel verbaal als fysiek. Ook had hij verschillende stiefvaders. Er was geen veiligheid in het gezin en al met zeven jaar kwam Romano voor het eerst in een jeugdinrichting terecht: stempel ‘onhandelbaar’. Sindsdien heeft Romano amper thuis gewoond. Hij ging van instelling naar instelling, van hulpverlener naar hulpverlener. En nu zit hij in Teylingereind, een justitiële jeugdinrichting, vanwege een ernstig geweldsdelict. Bij Teylingereind startte hij met Multidimensionele Familietherapie (MDFT) om de band met zijn moeder Sharon te verbeteren. Romano: “Ik vond onze relatie raar en zie nu in waarom.” 
 
Lees meer  >>
 
Kalender
 
6
jun
Time Out!
Interactieve en muzikale theatervoorstelling voor jeugdzorgprofessionals over het omgaan met stress en werkdruk. Lees meer
24
jun
De kwaliteit van gezinshuizen
Symposium over de 'Kwaliteitscriteria Gezinshuizen'. Voor gezinshuisouders, jeugdhulporganisaties, beleidsmakers, overheden, brancheorganisaties en kennisinstituten in Nederland. Lees meer
 
Op 30 mei, Hemelvaart, verschijnt er geen Nieuwsflits
versterkt de zorg voor jeugd