Jeugdzorg Nederland  |  Online lezen  |  Doorsturen  |  Aanmelden  |  Afmelden
Nieuwsflits
mei 2019    |    nummer 226
Jeugdzorg Nederland
Nieuws
 
Rijk en gemeenten steggelen over extra geld jeugdzorg
Het kabinet trekt dit jaar 350 miljoen extra uit en de komende drie jaar structureel 190 miljoen voor de jeugdzorg. Haagse bronnen meldden dit na een open brief van de VNG waarin de gemeenten het kabinet oproepen structureel voldoende middelen te geven voor de forse tekorten.
De bedragen die nu, vooruitlopend op de Voorjaarsnota, bekend zijn gemaakt, acht de VNG onvoldoende. De koepel van gemeenten vraagt structureel 490 miljoen euro per jaar.

BGZJ steunt de VNG en roept Rijk en gemeenten op er snel uit te komen. Hans Spigt, voorzitter van Jeugdzorg Nederland: “Niemand is gebaat bij een systeemdiscussie. Die is bovendien ook helemaal niet nodig. Het probleem is helder: de vraag is flink toegenomen terwijl het budget stevig is gekrompen. Het is nu aan het Kabinet om zo snel mogelijk met het enige juiste antwoord te komen op deze brief: extra, en structureel meer geld voor de jeugdzorg.”
 
Lees meer  >>
 
Column
 
‘Het roer moet om’
"Het wordt tijd dat gemeenten stelling nemen en duidelijke keuzes maken: wat willen we betekenen voor kwetsbare kinderen? Zijn we bereid om ons stelsel daarvoor financieel, organisatorisch en procesmatig fundamenteel anders in te richten? Pas wanneer we stoppen met denken vanuit de bestaande situatie en met een open blik durven kijken, kan de werkelijke transformatie van de jeugdzorg plaatsvinden." Dat zegt Claire Vlug, bestuurder bij Jeugdbescherming Amsterdam in haar blog over de problemen in de jeugdzorg. Ze schreef de blog naar aanleiding van de open brief van de VNG gisteren.
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
 
Situatie jongeren snel in beeld met Regionale Jeugdrapporten 
Beleidsmakers, onderzoekers en andere geïnteresseerden kunnen vanaf nu direct zien hoe de situatie van jongeren in hun gemeente is, zo meldt het CBS. De Regionale Jeugdrapporten staan op de website van de Landelijke Jeugdmonitor en bieden met één druk op de knop een overzicht van alle beschikbare data over jeugd binnen de domeinen jongeren en gezin, gezondheid en welzijn, onderwijs, arbeid en veiligheid en justitie.
 
Lees meer  >>
 
Column
 
'Met gezond verstand op weg naar 2020'
“De bedoeling van de nieuwe Jeugdwet was juist het afbreken van schotten tussen instellingen, disciplines en professionals. Niet concurreren, maar juist samenwerken om de meest passende hulp te bieden voor kwetsbare gezinnen, kinderen en jongeren.” Dat zegt Bas Timman, bestuurder van Jeugdformaat en bestuurslid van Jeugdzorg Nederland in een column naar aanleiding van de recente uitspraken van minister Hugo de Jonge over marktwerking in de zorg. Volgens De Jonge is de marktwerking in de zorg doorgeslagen en heeft de zorg meer samenwerking en minder markt nodig. Timman uit in zijn column zijn verbazing dat de dialoog hierover nu pas gevoerd wordt.
 
Lees meer  >>
 
Oproep
 
Jongerenraad De Kindertelefoon zoekt nieuwe leden
De Kindertelefoon is op zoek naar nieuwe leden voor de jongerenraad. De Kindertelefoon werkt met een actieve jongerenraad omdat zij het belangrijk vindt dat De Kindertelefoon nog meer van kinderen en jongeren zelf wordt. Kinderen tussen 12 en 18 jaar die enthousiast zijn, kritisch willen meedenken en graag iets betekenen voor anderen, kunnen zich tot en met 26 mei voor de jongerenraad aanmelden.
 
Lees meer  >>
 
Kijk en Luistertip
 
luistertip
Wat doet een crisispleeggezin?
NPORadio1 zond maandag een item uit over een crisispleeggezin. Aanleiding was het Facebookbericht van een politieagent over twee jongetjes die afgelopen zomer alleen, zonder eten en drinken en totaal verwaarloosd werden aangetroffen. In de uitzending vertellen een vader en zijn pleegdochter wat een crisispleeggezin is en doet. 
 
Lees meer  >>
 
Kalender
 
10 
mei 
Is er een plekje voor mij?
Tragisch-komische theatervoorstelling over kinderen die veelal in de schaduw staan. Gebaseerd op waargebeurde verhalen voor 12 jaar en ouder. Voorstellingen op 10 en 13 mei in Arnhem en op 22 mei in Utrecht. Lees meer
23
mei
Lunch & Lezing over zorggezinnen
Presentatie tijdens lunch over hoe kinderen en jongeren in een zorggezin werken aan hun doelen en het verschil met een pleeggezin. Vrij toegankelijk voor professionals in de zorg en andere geïnteresseerden. Aanmelden noodzakelijk. Lees meer
27 jun t/m
29 jun
Summer School Victimologie 2019
Driedaagse bijeenkomst met  lezingen en workshops rond het thema ‘Kwetsbaarheid en veerkracht voorbij'. Voor iedereen die actief is in de wereld van slachtofferzorg. Lees meer
versterkt de zorg voor jeugd