Jeugdzorg Nederland  |  Online lezen  |  Doorsturen  |  Aanmelden  |  Afmelden
Nieuwsflits
april 2019    |    nummer 225
Jeugdzorg Nederland
Nieuws
 
Onderzoek toont aan: forse tekorten jeugdzorg bij gemeenten
Bij nagenoeg alle onderzochte gemeenten is sprake van een tekort op de begroting voor jeugdzorg. Dat blijkt uit onderzoek dat minister Hugo de Jonge liet uitvoeren naar de wachtlijsten en de geldzorgen in de jeugdzorg, zo schrijft Trouw. Twee derde van de gemeenten komt meer dan 20 procent tekort en een op de vijf gemeenten heeft een tekort van meer dan 40 procent. Uit het onderzoek blijkt ook dat gemeenten tussen 2015 en 2017 zo’n 12 procent meer jongeren hielpen. De groei geldt voor alle vormen van jeugdzorg, zowel de lichte als de zware hulp.
De Jonge: “We moeten nu kijken welke financiële maatregelen er nodig zijn. Maar ook wat er breder nodig is om de jeugdzorg te verbeteren." De minister komt in mei met nadere plannen. Hoeveel geld erbij komt en of dat voor alle gemeenten geldt is nog niet duidelijk.
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
 
'Tientallen jongeren met grensoverschrijdend gedrag niet behandeld'
Volgens de polikliniek forensische ggz de Waag in Rotterdam worden tientallen jongeren met grensoverschrijdend seksueel of gewelddadig gedrag op dit moment niet, of niet door de juiste instellingen behandeld, zo meldde de NOS vorige week. Sinds de stelselwijziging is in de regio Rotterdam het aantal jongeren dat door forensische specialisten wordt behandeld voor dergelijk risicovol gedrag meer dan gehalveerd. Erik van Polen, regiomanager bij de Waag: "En we weten niet waar die jongeren zijn gebleven. Staan ze op wachtlijsten of worden ze behandeld door instellingen die niet zo gespecialiseerd zijn zoals wij? We weten het niet."

In het programma Buitenhof van afgelopen zondag reageert wethouder Jeugd van Rotterdam Judith Bokhove op de problemen in de jeugdzorg. Bokhove: “We kunnen niet uitsluiten dat probleemjongeren van de radar verdwijnen, maar we doen er alles aan”, zo meldt RTV Rijnmond. De wethouder maakte een paar dagen voor de uitzending bekend 10 miljoen extra vrij te maken om de problemen in de jeugdzorg het hoofd te bieden.
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
 
Peelgemeenten tegen jeugdzorg-coöperatie 
De gemeenten Asten, Someren en Laarbeek kondigden deze week aan zelf jeugdzorg uit te willen voeren. Daarmee worden ze toezichthouder, opdrachtgever en uitvoerder, zo schrijft Eindhovens Dagblad. Circa dertig jeugd- en gezinscoaches in Asten, Someren en Laarbeek zijn nu nog in dienst van instellingen als LEV Groep, Bijzonder Jeugdwerk en MEE. Daardoor zou feitelijk niemand eindverantwoordelijk zijn. Met het plan Jeugd Inc. willen de zorg- en welzijnsorganisaties antwoord geven op de kritiek dat de jeugdzorg in de Peel te versnipperd is. Maar de colleges van burgemeester en wethouders van de drie gemeenten zijn tegen. De Peelgemeenten, het samenwerkingsverband op het gebied van zorg in de regio wil begin 2020 zelf jeugdzorg-specialisten in dienst nemen. 
 
Lees meer  >>
 
Oproep
 
Meest pleegzorg- en gezinshuisvriendelijke gemeente van Nederland
De Alliantie Kind in Gezin roept gemeenten op zich aan te melden voor de verkiezing van ‘meest pleegzorg- en gezinshuisvriendelijke gemeente van Nederland’. Gemeenten kunnen zich hiervoor in mei en juni nomineren. De jury toetst de inzendingen in augustus en kijkt naar de wijze waarop pleeggezinnen en gezinshuizen ondersteund worden door hun gemeente. Zijn er bijvoorbeeld speciale projecten om zorg in gezinnen te stimuleren? Zijn pleeggezinnen en gezinshuizen tevreden met de hulp van hun gemeente? De winnaars worden bekend gemaakt in de Week van de Pleegzorg en ontvangen een geldbedrag om te investeren in pleeg- en gezinshuisouders in hun gemeente.
 
Lees meer  >>
 
bijeenkomsten
 
6 juni amersfoort
TIME OUT! Relaxed theater over werkdruk in jeugdzorg
De interactieve en muzikale theatervoorstelling ‘TIME OUT!' op 6 juni houdt professionals aan de hand van concrete jeugdzorgcasussen een spiegel voor over het omgaan met stress en werkdruk. De voorstelling wordt aangeboden door het Platform Arbeidsmarkt Jeugdzorg en is speciaal voor professionals, leidinggevenden en HR-adviseurs die onder de cao jeugdzorg vallen. Zij krijgen tijdens de (gratis) voorstelling volop aanknopingspunten om met elkaar in gesprek te gaan over stress en werkdruk en hoe je hier als jeugdzorgorganisatie mee om kan gaan. 
 
Lees meer  >>
 
In verband met de meivakantie verschijnt de volgende Nieuwsflits op 9 mei
versterkt de zorg voor jeugd