Jeugdzorg Nederland  |  Online lezen  |  Doorsturen  |  Aanmelden  |  Afmelden
Nieuwsflits
maart 2019    |    nummer 220
Jeugdzorg Nederland
Nieuws
 
 
Plan voor beter passende zorg voor kwetsbare jongeren
De best passende zorg voor de kwetsbare jongeren. Dat is het doel van het gezamenlijk actieplan dat de Branches Gespecialiseerde Zorg voor Jeugd (BGZJ) en het ministerie van VWS maandag bekend maakten. In het plan staan maatregelen om de huidige JeugdzorgPlus (gesloten jeugdhulp) te verbeteren. Zo moeten gedwongen afzonderingen tot het verleden behoren, het aantal suïcides omlaag en moeten het aantal gesloten plaatsingen en onnodige doorplaatsingen worden verminderd. Dat wordt gerealiseerd door betere ondersteuning thuis, betere ambulante zorg en door nieuw te ontwikkelen beter passend zorgaanbod. Het plan is gemaakt door en voor de brede jeugdsector. Tijdens het vragenuurtje afgelopen dinsdag gaf de Tweede kamer aan  dat de minister duidelijkheid moet geven over de begroting en het budget bij dit plan.
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
 
Kinderombudsvrouw: ‘inspanningen jeugdhulp nog te weinig effect op kwetsbare kinderen’
Ondanks alle inspanningen krijgen kwetsbare kinderen niet de hulp die ze nodig hebben. Ook is er te weinig samenhang in de hulp aan jeugd. Dat zegt Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer in een brief aan minister De Jonge van VWS. Kalverboer maakt zich grote zorgen en roept de minister op te komen tot een overkoepelende visie die verbinding legt tussen de verschillende domeinen, organisaties en actieplannen. Deze visie moet de basis zijn voor alle hulp aan kinderen in Nederland. Ook wil Kalverboer op korte termijn met minister De Jonge in gesprek over het wegnemen van de barrières en schotten zodat kwetsbare kinderen de hulp krijgen die zij nodig hebben. De Tweede Kamer wil snel een debat naar aanleiding van de brief van Kalverboer.
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
 
Aantal jongeren in JeugdzorgPlus gedaald in 2018
Het aantal jongeren dat in instellingen voor gesloten jeugdzorg, de JeugdzorgPlus, verblijft, is in 2018 gedaald ten opzichte van 2017. In totaal zaten in het afgelopen jaar 2112 jongeren in de JeugdzorgPlus; in 2017 waren dat er 2254. Dat blijkt uit de jaarlijkse rapportage Plaatsingsgegevens JeugdzorgPlus. Na jaren van stijging ligt het aantal nu weer ongeveer op het niveau van voor 2015. “Dat is een goede ontwikkeling. We willen minder jongeren in de JeugdzorgPlus, omdat we weten dat gesloten plaatsingen heel ingrijpend zijn voor jongeren en hun ouders. We moeten nog meer inzetten op het bieden van tijdige passende zorg zodat de dalende trend kan doorzetten,” aldus Bas Timman, bestuurslid van Jeugdzorg Nederland. 
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
 
Budgetten jeugdzorg moeten aansluiten op de kosten
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vindt dat de budgetten voor de jeugdzorg moeten aansluiten op de kosten. Volgens de VNG zullen gemeenten dan pas financiële ruimte krijgen voor andere belangrijke opgaven. De VNG zegt dit in reactie op cijfers van het CBS die laten zien dat waar de centrale overheid een overschot optekent, lokale overheden rode cijfers laten zien. De rode cijfers worden onder meer veroorzaakt door de enorme stijging van de vraag naar jeugdhulp. Gemeenten geven zonder compensatie van het Rijk meer uit dan ze binnenkrijgen. Udo Kock, voorzitter van de VNG-commissie Financiën in VNG Magazine: “De tekorten in het sociaal domein nog steeds graat in de keel."
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
 
Jeugdzorginstelling Elker-Het Poortje stuurt brandbrief over ‘onhoudbare situatie jeugdzorg’ 
De Raad van Toezicht (RvT) van Elker-Het Poortje luidt de noodklok over de ‘onhoudbare situatie in de jeugdzorg’, zo schrijft RTV Noord. In een brandbrief aan minister Hugo de Jonge van VWS wijst Peter Snijders, voorzitter van de RvT op het belang van gedeelde verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de jeugdzorg. Er nadert volgens Snijders "een punt waarop we niet langer de verantwoordelijkheid kunnen nemen voor de kwaliteit van de geboden trajecten en de veiligheid van onze cliënten.' Kinderen en jongeren belanden tussen wal en schip, 'met zeer ernstige beschadigingen tot gevolg'. De RvT wil dat de minister ingrijpt door de regie te nemen en 'de condities te verbeteren."

De PvdA in de Tweede Kamer heeft Kamervragen gesteld over de brandbrief en wil van de minister weten wat hij gaat doen om de problemen in de jeugdzorg op te lossen.
 
Lees meer  >>
 
Kijk en Luistertip
 
Luistertip
"Ik weet dat het gebeurt en ik wil deze kinderen een stem geven"
In het programma De Nieuws BV uit Juf Kiet haar zorgen over kinderen die na een vakantie verdwijnen en niet meer terugkeren op school. Juf Kiet, bekend van de documentaire ‘De Kinderen van Juf Kiet’:“Ik weet dat het gebeurt en wil deze kinderen een stem geven”. Volgens Kiet is het voor de kinderen die dit meemaken traumatisch en wil ze voorkomen dat dit met kinderen gebeurt. Juf Kiet: “Het gaat om Nederlandse kinderen met een Nederlands paspoort die hier hun toekomst willen voortzetten en die ineens naar een ander land gaan waar ze zich gewoon absoluut niet kunnen aanpassen." GroenLinks heeft een Kamerdebat aangevraagd.
 
Lees meer  >>
 
Oproep
 
De William Schrikker Initiatiefprijs 2019
Kent u, of werkt u voor een initiatief dat mensen met een lichte verstandelijke beperking helpt om te participeren op school, in werk, vrije tijd of huishouden? En kan dit initatief een steuntje in de rug gebruiken? Meld dit dan aan voor de William Schrikker Initiatiefprijs 2019. Voor het winnende project of initiatief is €15.000 beschikbaar gesteld. Het is de derde keer dat de William Schrikker Stichting de prijs uitreikt.
 
Lees meer  >>
 
Praktijkverhaal
 
‘Regels, regels, regels, maar wie geeft er echt om me?’
Twee maanden bij je trajectbegeleider in huis wonen, omdat er nergens anders plek voor je is. Het is niet gebruikelijk in de jeugdhulp, maar voor Siren (18) werd het werkelijkheid. Na zeven en halve maand in De Koppeling (JeugdzorgPlus) stapte ze op haar achttiende verjaardag met haar koffer de drempel over van het appartement van haar trajectbegeleider Marjan Meijer. Volgens Meijer, werkzaam bij Spirit, past dat bij ‘werken vanuit vakmanschap’: breed kijken, ook naar terreinen buiten de jeugdhulp, verantwoordelijkheid nemen, zoeken naar nieuwe oplossingen en doen wat op dat moment nodig is.  
 
Lees meer  >>
 
Kalender
 
14
mei
Samen Sterker Festival
Festival met goede voorbeelden van de netwerkambitie van de nieuwe CONRISQ Groep & Vincent van Gogh, workshops en ideeën voor de toekomst  Lees meer
4
jul
Symposium 'Op naar een schuldenvrije generatie!' 
Gratis symposium van MEE NL over het voorkomen van problematische schulden bij jongeren. Lees meer
versterkt de zorg voor jeugd