Jeugdzorg Nederland  |  Online lezen  |  Doorsturen  |  Aanmelden  |  Afmelden
Nieuwsflits
maart 2019    |    nummer 218
Jeugdzorg Nederland
Column
 
'Een duivels dilemma'
Een paar weken geleden zijn de onderhandelingen voor de nieuwe cao jeugdzorg van start gegaan. René Meuwissen is voorzitter van de cao-delegatie van Jeugdzorg Nederland. In een column schrijft hij: “Het is bijzonder treurig te moeten constateren dat de onderhandelingen meteen op een laag pitje gezet zijn. De bonden hebben, afgezien van de precieze hoogte, het volste recht om een fatsoenlijke loonsverhoging te vragen.” Tegelijkertijd, zo schrijft Meuwissen, hebben de werkgevers beperkte middelen waarmee ze de organisaties draaiende moeten houden. Hij ziet zichzelf gesteld voor een “duivels dilemma.”
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
 
Jeugdzorg Nederland en vakbonden presenteren manifest aan Tweede Kamer
Het is de Week van Zorg en Welzijn. Ook jeugdzorgorganisaties en jeugdzorgprofessionals laten deze week graag zien hoe je in de zorg het verschil kunt maken voor een ander. Tegelijkertijd zijn ze vol zorgen over hoe lang ze dat nog kunnen. De sector kent een hoog verloop, onder andere door een hoge werkdruk. De jeugdzorg verdient een stevige extra impuls om werken in de sector weer aantrekkelijk te maken. Daarom overhandigde Jeugdzorg Nederland afgelopen dinsdag samen met de vakbonden FNV, CNV en FBZ een manifest aan de Tweede Kamer.
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
 
IGJ aan de slag met uitkomsten onderzoek toezicht in kleinschalige jeugdzorg
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) gaat aan de slag met de inzichten en aandachtspunten uit het onderzoek naar haar toezicht op kleinschalige jeugdhulpaanbieders met verblijf. Volgens de IGJ blijkt uit het onderzoek dat de instellingen over het algemeen tevreden zijn over de inspectiebezoeken. De instellingen willen wel dat de IGJ meer accent legt op haar adviesrol om de kwaliteit en veiligheid van hun zorgaanbod te blijven verbeteren. Ook moet de IGJ meer oog hebben voor de complexe omgeving waarin de instellingen moeten opereren. 
 
Lees meer  >>
 
Oproep
 
De Kindertelefoon zoekt verhalen van bellers en chatters uit de afgelopen 40 jaar
Dit jaar viert Stichting De Kindertelefoon haar 40-jarig bestaan. In aanloop naar dat jubileum is de stichting op zoek naar mooie, ontroerende, grappige of indrukwekkende verhalen uit de afgelopen 40 jaar. Heb jij als kind met de Kindertelefoon gebeld of gechat? Deel dan je ervaring met de Kindertelefoon. Dat kan tot en met 20 maart. Op basis van de verhalen wordt later dit jaar een campagne gelanceerd waarmee de waarde van De Kindertelefoon zichtbaar wordt.
 
Lees meer  >>
 
Kijk en Luistertip
 
terugkijktip
Kruispunt: na scheiding je (klein)kind niet mogen zien
In Kruispunt afgelopen zondag het verhaal van Steffie en Sandra. Zij behoren tot de tienduizenden ouders en grootouders die hun (klein)kinderen niet meer zien, veelal als gevolg van een (vecht)scheiding. Naar schatting zijn er op dit moment 16.000 kinderen die ernstig last van de scheiding van hun ouders. Per jaar komen daar 3.500 nieuwe kinderen bij.
 
Lees meer  >>
 
Leestip
 
 
"Het kind betaalt de prijs"
‘Gemeenten en jeugdinstellingen staan te veel tegenover elkaar’, zegt Hans Spigt, voorzitter van Jeugdzorg Nederland, in een interview in de Groene Amsterdammer. Volgens Spigt gaan aanbestedingen te vaak over de goedkoopste aanbieder, niet over hoogste kwaliteit of over hoe de continuïteit gewaarborgd wordt. Jeugdzorginstellingen investeren nu vooral in het aanbestedingsproces, schrijft De Groene. Dat kost veel geld dat ze niet investeren in de hulpverlening. Spigt “Het is heel treurig dat alles nu over geld gaat. En het kind betaalt de prijs”.
 
Lees meer  >>
 
Leestip
 
Praktijkboek praten met kinderen over kindermishandeling
Kinderen die kindermishandeling meemaken, voelen zich vaak te weinig gezien en gehoord. Het ‘praktijkboek praten met kinderen over kindermishandeling’ laat zien hoe je ruimte geeft voor hun verhaal en inbreng. Het boek geeft jeugdhulpverleners en andere professionals die in hun werk te maken hebben met kinderen in een onveilige thuissituatie, concrete handvatten om deze kinderen daadwerkelijk centraal te stellen. 
 
Lees meer  >>
versterkt de zorg voor jeugd