Jeugdzorg Nederland  |  Online lezen  |  Doorsturen  |  Aanmelden  |  Afmelden
Nieuwsflits
februari 2019    |    nummer 216
Jeugdzorg Nederland
Nieuws
 
Zorg- en jeugdhulppartijen willen maatwerk voor 200.000 kinderen
Het grootste deel van de Nederlandse kinderen vindt zonder hulp de weg in het onderwijs. Vijftien procent van de schoolkinderen heeft echter extra ondersteuning nodig. Ruim 200.000 kinderen hebben behoefte aan maatwerk. Actiz, GGD GHOR Nederland, GGZ Nederland, Jeugdzorg Nederland, Sociaal Werk Nederland, VOBC en VGN brachten deze week de urgentie van deze kwestie onder de aandacht door in de Tweede Kamer een petitie aan te bieden, in de vorm van een kleurplaat.

De politiek werd gevraagd mee te werken aan de ‘inkleuring’ van het kinderrecht op onderwijs op maat. Vier kinderen, waarvan drie leven met een beperking, de ouders en ondertekenaars nodigden Kamerleden uit om het beeld zo volledig en zo kleurrijk mogelijk te maken. En om af en toe buiten de lijntjes te kleuren.
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
 
Spectaculaire daling crimineel gedrag bij jongeren na therapie
Na therapie daalt crimineel gedrag bij jongeren spectaculair, namelijk met 87%. Dat blijkt uit recent promotieonderzoek van Thimo van der Pol, forensisch psychotherapeut bij ggz-instelling Arkin, zo schrijft de NRC. Van der Pol pleit ervoor familietherapie en cognitieve therapie voor jongeren die in aanraking komen met justitie gangbaarder te maken: via therapie in de gevangenis zelf of erbuiten. "De maatschappelijke kosten die je bespaart, zijn enorm. Maar door geldgebrek in de jeugdzorg is er juist fors op behandelaars bezuinigd. En in slechts een van de zeven jeugdgevangenissen wordt familietherapie gegeven.” In het artikel staat een interview met Jeremy die op zijn zeventiende een jaar therapie volgde bij Van der Pol, met succes.
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
 
Hoogeveen introduceert nieuw jeugdzorgbeleid
Kinderen en jongeren uit de hulpverlening houden door bij problemen, de ouders, de omgeving en de andere jongeren in te schakelen. Dat is het doel van het nieuwe jeugdzorgbeleid dat Hoogeveen vorige week introduceerde, zo schrijft RTV Drenthe. Hoogeveen heeft het nieuwe jeugdzorgbeleid ‘afgekeken’ van de stad Leeds in Engeland. Die stad veranderde acht jaar geleden het jeugdbeleid om het groeiend aantal kinderen in de jeugdopvang te laten dalen, jongeren na school te begeleiden naar een goede vervolgopleiding of baan en kinderen te helpen met het behalen van goede schoolresultaten. Die nieuwe werkwijze resulteerde in elf procent minder kinderen en jongeren in de opvang. Wethouder Gert Vos heeft goede verwachtingen van de aanpak: "In Hoogeveen groeien veel kinderen op in een achterstandssituatie. Wij willen die kinderen gelijke kansen op een goede toekomst geven. Het is een aanpak van lange adem, maar ik geloof er heilig in dat dit tot resultaat gaat leiden."
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
 
Pleegouders werven door virtual-reality-beleving
Nieuwe pleegouders vinden door een virtual-reality-beleving. Dat is een nieuwe manier van pleegouderwerving die Spirit Jeugdhulp is gestart in Noord Holland. Met de VR-bril waan je je als bezoeker op het schoolplein van de luizenmoeder en zie je een pleegmoeder in gesprek met andere ouders over pleegzorg en de vooroordelen die er leven. Mieke Verschure, directeur specialistische zorg bij Spirit:” Ook in Noord-Holland zijn pleegouders hard nodig". Die hoeven niet meteen te kiezen voor fulltime pleegouderschap. "Het mag ook alleen voor de weekenden of voor crisisopvang. Ook als alleenstaande of 65-plusser ben je bij ons van harte welkom". NH Nieuws maakte een verslag van de aftrap van de VR-campagne die de komende tijd langs scholen en organisaties reist.
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
 
Jeugdzorg klaar voor terugkeer IS-kinderen
Jeugdzorgorganisaties zijn klaar voor de terugkomst van Nederlandse kinderen uit voormalig IS-gebied in Syrië of Irak, zo schrijft de NRC. De Raad voor de Kinderbescherming heeft een terugkeerplan opgesteld voor kinderen van ‘uitreizigers’ naar oorlogsgebieden en de uitvoering van dat plan lijkt dichtbij.
Volgens de AIVD gaat het om tenminste 175 kinderen, waarvan van 75 kinderen informatie ontbreekt. De overige 100 kinderen zijn in beeld bij de Raad voor de Kinderbescherming. Bij terugkeer worden de kinderen begeleid door jeugdbeschermingsorganisaties. Eerst wordt gekeken of de kinderen bij familie kunnen wonen. Is er geen geschikte familie, dan worden ze ondergebracht bij pleegouders. Een klein aantal kinderen zal aanvankelijk worden opgevangen op een locatie van jeugdzorginstelling Horizon. "Horizon rekent op vijf à tien jongeren”, aldus bestuurder Hans du Prie."
Karien Bruurs, beleidsadviseur radicalisering bij de Raad voor de Kinderbescherming, beschrijft in het artikel hoe de terugkeer naar Nederland er voor de kinderen uitziet.
 
Lees meer  >>
 
Kijk en Luistertip
 
Podcast
LOC: Goede jeugdhulp? 6 verhalen, 6 podcasts
Hoe ziet goede jeugdhulp eruit? Hoe help je jongeren en ouders goed op weg? Wat werkt daarbij niet? En wat betekenen toch die veelbesproken woorden ‘de cliënt centraal stellen’? Die vragen stelde de Landelijke Organisatie Cliëntenraden (LOC) aan zes mensen die te maken hebben (gehad) met jeugdhulp. Van deze verhalen heeft de LOC 6 podcasts gemaakt. In de eerste podcast vertelt Narita Derks, ervaringsdeskundige en lid van de jongerentaskforce van Augeo over haar ervaring met jeugdhulp. “ Wat ik zelf anders zou doen als ik hulpverlener zou zijn? Altijd ieder kind alléén spreken. Ik vind dat zoiets fundamenteels. Het gaat er bij mij niet in dat dat niet standaard gedaan wordt.”
 
Lees meer  >>
 
Kalender
 
11 
t/m 15 mrt
Week voor de gezonde jeugd
Samen een stap vooruit naar een gezonde omgeving. Zodat kinderen fysiek, psychisch en sociaal beter toegerust zijn voor de toekomst. Lees meer
11
t/m 16 mrt
Week van Zorg en Welzijn
Honderden zorg- en welzijnsorganisaties openen tijdens deze week hun deuren om aan Nederland te laten zien wat werken in zorg en welzijn is. Lees meer
28 mrt
Netwerkbijeenkomst Mensenhandel
Netwerkbijeenkomst in Rotterdam voor gemeenten en kennispartners. Lees meer
 
In verband met de krokusvakantie verschijnt de Nieuwsflits volgende week niet. U ontvangt de Nieuwsflits weer op 7 maart.
versterkt de zorg voor jeugd