Jeugdzorg Nederland  |  Online lezen  |  Doorsturen  |  Aanmelden  |  Afmelden
Nieuwsflits
feb 2019    |    nummer 214
Jeugdzorg Nederland
Nieuws
 
BGZJ neemt petitie van Het Vergeten Kind in ontvangst
Hans Spigt neemt vandaag namens de Branches Gespecialiseerde Zorg voor Jeugd (BGZJ) de petitie ‘Stop het doorverhuizen’ in ontvangst. Hij doet dat samen met minister Hugo de Jonge (VWS) en Eelco Eerenberg (namens de VNG). De petitie is een initiatief van Het Vergeten Kind en roept op tot het stoppen van het doorplaatsen van uithuisgeplaatste kinderen. De petitie is meer dan 80.000 keer ondertekend. Hans Spigt: “We (h)erkennen dat het nu te vaak niet lukt om direct de juiste plek te vinden waardoor kinderen te vaak moeten verhuizen. We moeten gezamenlijk een beter passend aanbod ontwikkelen en in de regio nog beter samenwerken rondom het kind.”
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
 
‘Werkdruk jeugdsector bedreigt kwaliteit van zorg’
“Door de hoge werkdruk, krapte op de arbeidsmarkt en hoog verzuim staat de kwaliteit van het uitvoerend werk onder druk.” Dat zegt Ans van de Maat, directievoorzitter van het Nederlands Jeugdinstituut. “Professionals moeten de ruimte krijgen om te leren op de werkvloer. Scholing, reflectie en intervisie dragen bij aan het benodigde vakmanschap en daarmee ook het realiseren van de gewenste transformatiedoelen.”
Van de Maat deelt de zorgen van Jeugdzorg Nederland en de drie weknemersorganisaties. Die stuurden vorige week een brief aan de minister en drie werknemersorganisatie met het dringend verzoek om adequate acties. Van de Maat plaatst de problematiek in een breder kader. 'Vinden wij als samenleving de groeiende vraag naar jeugdhulp een goede ontwikkeling of willen we dat onze kinderen anders opgroeien? De situatie vraagt om een aanpak die zich niet beperkt tot de jeugdhulp maar waarin we samen optrekken met de andere partijen die een rol spelen in het leven van kinderen. Ondanks de decentralisatie is dit nog onvoldoende van de grond gekomen.”
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
 
Campagne tegen kindermishandeling gestart 
‘Het houdt niet op, totdat je iets doet’: de nieuwe landelijke campagne van de Rijksoverheid, die gisteren van start ging, roept mensen op in actie te komen bij vermoedens van huiselijk geweld en kindermishandeling. Huiselijk geweld en kindermishandeling komen nog steeds op grote schaal voor blijkt uit onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC). Bewustwording en in actie komen is daarom belangrijk, aldus minister De Jonge (VWS) en minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) in een brief aan de Tweede Kamer. De campagne focust zich de komende maanden op kindermishandeling.
Eerder deze week vertelde Tanno Klijn, voorzitter Landelijk Netwerk Veilig Thuis in Trouw over de nieuwe aanpak van Veilig Thuis bij vermoedens van kindermishandeling en huiselijk geweld.
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
 
Utrechtse wervingscampagne ‘Kamers met Aandacht’ voor jongeren uit jeugdzorg 
Kamers van particulieren voor jongeren uit de jeugdzorg. Dat is het doel van de wervingscampagne die gisteren in Utrecht is gestart. ‘Kamers met Aandacht’ is een project van de gemeente Utrecht en 6 jeugdhulporganisaties: De Rading, Youké, Leger des Heils, Intermetzo, Lijn 5 en Singelzicht. De partijen zoeken  op een vernieuwende manier naar passende woonruimte voor jongeren uit de jeugdzorg. Naast meer woonruimte, willen de partijen ook zorgen voor een nieuwe vorm van begeleiding. Bianca van der Neut, projectleider Kamers met Aandacht, zegt tegen De Utrechtse Internet Courant (DUIC): “We zagen dat het misging bij een derde van de jongeren die uitstroomden uit de jeugdzorg. Die kwamen bijvoorbeeld in de crisisopvang terecht of het ging op een andere manier verkeerd. Een bekend probleem in de jeugdhulp. Deze jongeren hebben vaak een klein netwerk waar ze niet onvoorwaardelijk op kunnen rekenen. Ze hebben iets extra’s nodig. Dat hoeft niet altijd een hulpverlener te zijn, maar kan gewoon een huisgenoot zijn of een student die stevig in de schoenen staat.”
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
 
Zuid-Limburgse gemeenten presenteren aanpak jeugdzorg aan minister 
De gemeenten Heerlen, Landgraaf en Voerendaal hebben de ambulante jeugdhulp op een andere manier georganiseerd. Sinds begin dit jaar organiseren zij ambulante jeugdzorg via een consortium van 7 jeugdpartners en een aantal onderaannemers. De gemeenten presenteerden vorige week hun plannen aan de minister De Jonge (VWS).
 
Lees meer  >>
 
bijeenkomsten
 
21,22,23 februari
Voorstelling: ‘Ze wist niet waar te beginnen dus ging ze maar naar binnen’
Camie Bonger, theatermaker en actrice vertelt in haar voorstelling ‘Ze wist niet waar te beginnen dus ging ze maar naar binnen’ op theatrale wijze de onveilige thuissituatie waarin ze is opgegroeid en de trauma’s die zij opliep als kind. In haar spel komt tot uiting welke manieren Camie heeft gebruikt om met ervaringen uit haar jeugd om te gaan.
 
Lees meer  >>
 
Kijk en Luistertip
 
kijktip
De Monitor: Pleeggezin of gezinshuis?
Welke kinderen hebben baat bij een pleeggezin en welke kinderen hebben een professionelere setting nodig, bijvoorbeeld een gezinshuis? En zijn die plekken voldoende aanwezig? Die vragen stonden centraal tijdens een uitzending van De Monitor afgelopen zondag.
 
Lees meer  >>
 
Kalender
 
26 feb
Voorstelling van Zaken: Goed scheiden’
Interactief theaterseminar voor het brede scala van professionals die betrokken is bij scheidingen. Lees meer
11
t/m
16 mrt
Week van Zorg en Welzijn 
Honderden zorg- en welzijnsorganisaties openen tijdens deze week hun deuren om aan Nederland te laten zien wat werken in zorg en welzijn is. Lees meer
16 apr
Samen toekomst maken 
Kennis, tools, ervaringen en vraagstukken over (digitale) innovatie en het jeugddomein bij elkaar op één plek. Hoe je fundamenteel anders kunt innoveren en om stil te staan bij de rol die digitalisering daarin kan spelen. Lees meer
versterkt de zorg voor jeugd