Jeugdzorg Nederland  |  Online lezen  |  Doorsturen  |  Aanmelden  |  Afmelden
Nieuwsflits
november 2018    |    nummer 204
Jeugdzorg Nederland
Nieuws
 
Minister wacht onderzoek naar tekorten af
Ondanks zorgen van de Tweede Kamer over gemeentelijke tekorten, komt minister De Jonge (VWS) nog niet met extra middelen voor de jeugdzorg. Hij wil eerst de onderzoeken naar de achtergrond van de tekorten afwachten. Die onderzoeken zijn in de eerste helft van 2019 gereed. Dat zei hij maandag tijdens het Wetgevingsoverleg Jeugd en aanverwante zaken van de begrotingen VWS en J&V 2019. Voorafgaand aan het debat luidden verschillende gemeenten de noodklok en stuurden de jeugdbranches en VNG een brandbrief naar de Tweede Kamer. 
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
 
Tarieven jeugdbescherming blijven te laag
De tarieven die gemeenten betalen voor jeugdbescherming liggen bijna 14% onder de norm die eerder door Berenschot in opdracht van VNG en Jeugdzorg Nederland werd berekend. De Gecertificeerde Instellingen, die de jeugdbeschermingsmaatregelen uitvoeren, komen daardoor in 2019 naar verwachting 39 miljoen euro tekort. Dat blijkt uit de 'Monitor Fair Tarief' die Berenschot in opdracht van de sector opstelde. Jeugdzorg Nederland slaat nu alarm omdat de kwaliteit en de continuiteit van de jeugdbescherming in gevaar komen.
 
Lees meer  >>
 
Column
 
"Aanbestedingswaanzin in de jeugdzorg helpt gezinnen niet"
Het hebben van de juiste focus op het gezin, doen wat nodig is en het gezin écht verder helpen is er met alles wat aanbestedingen met zich meebrengen beslist niet gemakkelijker op geworden. Zo schrijft Edwin Levels, directeur van Spirit in zijn blog. "Sinds 1 januari 2016 heeft mijn organisatie verspreid over 8 jeugdhulpregio's aan zo'n 12 marktconsultaties deelgenomen, hebben we 174 jeugdhulp-gerelateerde aanbestedingen voorbij zien komen en hebben we een kleine 40 offertes uitgebracht. Uiteraard naast alle andere lokale subsidies en aanvragen die we al gewend waren te doen."
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
 
Zorgen over mensenhandel en seksueel geweld tegen kinderen
Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen, Herman Bolhaar, noemt de daling van het aantal mensenhandelaren dat in 2017 in Nederland terecht stond ‘zorgelijk’. Hij reageert op de cijfers die Nieuwsuur heeft opgevraagd bij het Openbaar Ministerie (OM). In 2012 kwamen er 315 zaken binnen bij het OM, in 2017 is dat aantal gedaald tot 141. Een afname van 55 procent in zes jaar tijd. Volgens Bolhaar is er geen enkele indicatie dat het probleem ook minder geworden is. Hij schat in dat er per jaar ruim 6200 slachtoffers van mensenhandel in Nederland zijn.

Staatssecretaris Mark Harbers (Justitie en Veiligheid) stuurde afgelopen dinsdag een nieuw actieprogramma, 'Samen tegen mensenhandel', naar de Tweede Kamer. Ook stuurde hij een brief over de veiligheidsagenda waarbij mensenhandel een van de vier geprioriteerde thema's is voor de politie in de komende vier jaar.
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
 
"Inkoop met één hoofdaannemer nadelig voor gemeenten"
Een inkoopmodel waarbij gemeenten één hoofdaannemer voor zowel toegang als uitvoering van zorg en ondersteuning contracteren, kent meer nadelen dan voordelen. Dat betogen advocaat Tim Robbe en onderzoeker Niels Uenk in een essay in Binnenlands Bestuur. Ze stellen onder andere dat een gemeente zich in een model met hoofdaannemerschap 'op de grootst mogelijke afstand van cliënten en inwoners in het algemeen zet' en vinden dat een gemeente juist moet investeren om dicht bij haar bewoners te staan.
 
Lees meer  >>
 
Kijk en Luistertip
 
terugkijktip
SBPN: aantal pleeggrootouders kan omhoog
In Pauw deze week aandacht voor het tekort aan pleeggezinnen. Een probleem dat volgens de Stichting Belangenbehartiging Pleeggrootouders Nederland (SBPN) deels kan worden opgelost als er meer aan grootouders wordt gevraagd een kind op te vangen. De SBPN denkt dat het huidige aantal van 3000 kinderen dat bij hun opa en oma woont flink omhoog kan. Zij pleit voor een codicil waarin grootouders aan kunnen geven de zorg voor hun kleinkind op zich te willen nemen, mocht dat nodig zijn. 
 
Lees meer  >>
 
Bijeenkomsten
 
promotie
Systeemgericht casemanagement bij Jeugdbescherming veelbelovend
In haar proefschrift 'Child safety now! Towards effective case management in child protection and youth parole services' beschrijft Inge Busschers, onderzoeker bij Jeugdbescherming Regio Amsterdam de inhoud en haalbaarheid van een geïntegreerde en systeemgerichte casemanagement aanpak binnen jeugdbescherming en jeugdreclassering. Die aanpak moet kinderen en jongeren van wie de veiligheid in het geding is effectief ondersteunen. Busschers promoveert op 21 november in Amsterdam. 
 
Lees meer  >>
versterkt de zorg voor jeugd