Jeugdzorg Nederland  |  Online lezen  |  Doorsturen  |  Aanmelden  |  Afmelden
Nieuwsflits
september 2018    |    nummer 197
Jeugdzorg Nederland
Nieuws
 
 
Tweede Kamer: jeugdhulp tot 23 jaar 
In de Miljoenennota en begrotingen geen nieuws over jeugdzorg. Ten onrechte, vinden Jeugdzorg Nederland, VNG en G40. Zij maken zich zorgen over het uitblijven van extra middelen voor het sociaal domein. Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen op 19 en 21 september 2018 in de Tweede Kamer ging het wel over jeugdzorg. De Tweede Kamer nam een motie aan die de regering oproept om in te gaan op de vraag wat gemeenten nodig hebben om jeugdhulp tot 23 jaar te bieden.
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
 
Jongvolwassenen kwetsbaar in overgang naar volwassenheid
Jongeren met een jeugdbeschermings- en/of jeugdreclasseringsmaatregel zijn kwetsbaar in hun overgang naar volwassenheid. Ze kunnen, zowel voor als na hun 18e jaar, problemen hebben met onderwijs, werk, inkomen, justitie en de wijze waarop de zorg georganiseerd is. Dit staat in het onlangs verschenen rapport 'Beter in Beeld, jongvolwassenen na jeugdbescherming en jeugdreclassering' van het Nederlands Jeugd Instituut (NJi). Met dit onderzoek krijgen gemeenten en praktijkprofessionals meer zicht op de ondersteuningsbehoeften van jongvolwassenen nadat ze 18 jaar zijn geworden. Volgens het rapport is er winst te behalen met het vroegtijdig en gezamenlijk formuleren van een realistisch toekomstperspectief.
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
 
Jeugdgevangenis Juvaid eerste re-integratiecentrum in jeugdinrichting
Het eerste re-integratiecentrum in een jeugdinrichting in Nederland is een feit. In Juvaid, onderdeel van Elker-Het Poortje, worden jeugddelinquenten ondersteund bij hun terugkeer in de maatschappij. In plaats van begeleiders te vragen allerlei zaken te regelen, zoals het aanvragen van zorgtoeslag of het regelen van woonruimte, doen de jongeren dit nu zelf. Juvaid mag de komende jaren maximaal 44 jeugdgevangenen opnemen, zo schrijft het Dagblad van het Noorden.
 
Lees meer  >>
 
Kijk en Luistertip
 
Terugkijktip
’Dushi huis: een onvoorwaardelijk thuis'
Het ‘Dushi huis’ biedt uit-huis geplaatste kinderen die steeds moeten verhuizen een onvoorwaardelijk thuis, aldus oprichter Alex de Bokx. Brandpunt+ zond deze week een item uit over het eerste Dushi huis dat 15 jaar geleden werd geopend. Inmiddels zijn er op verschillende plekken in Nederland Dushi huizen die onderdak en een thuis bieden aan 52 uit-huis geplaatste kinderen. 
 
Lees meer  >>
 
Praktijkvoorbeeld
 
Praktijkvoorbeeld
Intern expertteam aanpak radicalisering
Organisaties voor jeugdhulp of jeugdbescherming hanteren verschillende aanpakken om polarisatie en radicalisering onder jongeren tegen te gaan. Niet één benadering is fout, niet één benadering is per definitie de beste. In deze reeks interviewt Jeugdzorg Nederland professionals van verschillende lid-organisaties over wat zij doen. Deze week vertelt Erik Klaassen, strategisch adviseur kwaliteit, over ontwikkeling en veiligheid bij Youké.   
 
Lees meer  >>
versterkt de zorg voor jeugd