Jeugdzorg Nederland  |  Online lezen  |  Doorsturen  |  Aanmelden  |  Afmelden
Nieuwsflits
juni 2018    |    nummer 188
Jeugdzorg Nederland
Nieuws
 
Pleegzorg standaard tot 21 jaar
Pleegkinderen kunnen vanaf nu standaard tot 21 jaar in hun pleeggezin verblijven. Daarover hebben Jeugdzorg Nederland, VNG en het ministerie van VWS afspraken gemaakt die per 1 juli van kracht worden. In de Jeugdwet staat nog dat pleegzorg in principe stopt op het achttiende jaar. Dat is in praktijk vaak te vroeg. Jeugdzorg Nederland is daarom blij met de afspraak om de standaard te verhogen tot 21 jaar. "Daarmee wordt echte zorg op maat mogelijk. Nu kunnen we pleegzorg bieden tot het moment dat de jongere zelf toe is aan zelfstandigheid," aldus Annet van Zon, bestuurslid Jeugdzorg Nederland. "Het is een mooie stap in de goede richting. De verhoging tot 21 zou ook voor andere vormen van jeugdzorg mogelijk moeten worden." 
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
 
Raad voor Volksgezondheid en Samenleving adviseert jeugdhulp tot 21 jaar
Ook de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RvS) adviseert de leeftijdsgrens voor de gehele jeugdhulp te verhogen van 18 naar 21 jaar. In een artikel in de NRC stelt de RvS dat jongeren uit de jeugdzorg er vaak niet aan toe zijn om op hun achttiende op eigen benen te staan. "Zij verdwalen gewoon" aldus Pauline Meurs, voorzitter van de RVS. In het rapport dat Meurs deze week aan minister Hugo de Jonge (VWS) overhandigde, doet de RvS een oproep aan beleidsmakers en professionals in het brede domein van de jeugd om 'de ontwikkeling en mogelijkheden van jongeren centraal te stellen en daar eventuele leeftijdsgrenzen bij aan te laten sluiten in plaats van andersom'. Minister de Jonge stelt in een Kamerbrief dat hij in het najaar inhoudelijk zal reageren. 
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
 
Gemeenten vragen dringend om extra geld voor jeugdzorg
Gemeenten willen dat huisartsen minder minderjarigen doorverwijzen naar specialisten. Bovendien willen ze extra geld voor jeugdzorg van het Rijk. Dat zeggen wethouders van de gemeenten Leeuwarden, Eindhoven en Hengelo vandaag in een artikel in Trouw. Wethouder jeugd Hilde Tjeerdema van Leeuwarden komt jaarlijks 12 miljoen euro te kort en wethouder Claudio Bruggink van Hengelo zegt dat de tekorten in het sociale domein te groot zijn. Hengelo gaat ‘de vergoedingen versoberen’. “De bewoners gaan dit voelen, maar ook specialisten zullen voor minder geld moeten gaan werken, misschien wel mensen moeten ontslaan,” aldus Bruggink in Trouw.
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
 
'Kinderen van zieke ouders sneller en beter helpen'
Kinderen van ouders met psychische problemen of een ernstige ziekte moeten beter geholpen worden. Dat zegt Kinderombudsman Margerite Kalverboer als reactie op de uitkomsten van het project 'Hoor je mij wel'. Deze kinderen worden in veel gevallen mantelzorger van hun ouder. Zij voelen zich verantwoordelijk en nemen taken op zich die niet bij hun leeftijd passen. "Daardoor hebben ze volwassen zorgen", aldus Kalverboer. Kalverboer vindt dat de behandelaars van ouders de kinderen te lang over het hoofd hebben gezien en dat zij in actie moeten komen om deze kinderen beter en sneller te helpen. D66 heeft in de Tweede Kamer vragen gesteld en wil dat minister De Jonge (VWS) met een actieplan komt voor jonge mantelzorgers. De Jonge liet in een eerste reactie in de Tweede kamer weten nog niet direct met maatregelen te komen voor extra ondersteuning aan kinderen van zieke ouders, zo meldt de NOS
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
 
Thuiszitters hardnekkig probleem
Het is niet gelukt het aantal van ruim 4000 thuiszitters omlaag te brengen. De groep jeugdigen die langer dan drie maanden niet naar school gaat is net zo groot als twee jaar geleden en blijkt dus een hardnekkig probleem. Dat werd duidelijk tijdens de Thuiszitterstop van afgelopen dinsdag in Utrecht. Daar spraken onder andere onderwijsbestuurders, vertegenwoordigers van gemeenten, oud-Kinderombudsman Mark Dullaert en minister Arie Slob over het voorkomen en terugdringen van thuiszitters in de komende twee jaar. In een artikel in Trouw zegt Dullaert dat het misgaat omdat de zorg in het onderwijs achterblijft. Hij pleit ervoor om zorg het onderwijs in te brengen. Er zijn grote regionale verschillen, maar in de grote steden lukt het volgens Dullaert wel steeds beter om uitval te voorkomen. 
 
Lees meer  >>
 
Nieuws
 
Ruim 400 chat- en telefoongesprekken per dag met De Kindertelefoon
In 2017 voerde De Kindertelefoon dagelijks ruim 400 chat- en telefoongesprekken met kinderen en jongeren. Dat blijkt uit het jaarbericht dat De Kindertelefoon deze week publiceerde. De Kindertelefoon bereikte kinderen ook op school met gastlessen en via Youtube. Op dat kanaal leverde een miniserie vijf miljoen views op. Het jaarbericht beschrijft alle activiteiten van de Kindertelefoon in 2017. Zo paste De Kindertelefoon haar manier van gespreksvoering met kinderen aan en maakten ze de documentaire LUISTER over de gesprekken die zij voeren met kinderen.
 
Lees meer  >>
versterkt de zorg voor jeugd